Kroz povijest, Ramu je često pratio usud vatre i vode – simboli stradanja. Jedno od najtežih stradanja Rame dogodilo se početkom listopada 1942. godine, kada su četnici, kao talijanski saveznici u tri dana svoga krvavoga pohoda pobili više od tisuću ljudi.

Takva sudbina nije zaobišla niti sela Lug, Šerovinu Višnjane i Škrobućane. Tih dana u ovim naseljima ubijeno je 120 stanovnika.

Kao znak sjećanja na sve žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu kao i poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, vrijedni mještani Luga, i oni koji sada žive u inozemstvu, prošle godine, pokrenuli su izgradnju spomen obilježja kod područne crkve na Lugu i na njemu će biti uklesana imena svih stradalih.

Ovih dana, radovi na izgradnji privode se kraju. Trenutačno se radi na uređenju okoliša, postavljanju ograde postavljanju jarbola.

Blagoslov i službeno otkrivanje spomen-obilježja, planirano je u srijedu 1. svibnja, na blagdan sv. Josipa Radnika.

Uz sudjelovanje mještana i općine Prozor-Rama u izgradnji i donacijama, izgradnju spomen obilježja financijski je pomogla i Županija na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom.

S obzirom da je gradnja spomen obilježja pri kraju, financijska konstrukcija nije u potpunosti zatvorena, svi koji žele, svojim prilozima mogu dati potporu i biti dio nečega što je svima zajedničko.

Spomen obilježje biti će svjedok teških vremena, ali i opomena da se nešto slično nikad više ne dogodi, ali i ne zaboravi!