Tužitelji i inspektori SIPA-e zadržali su se na KCUS-u puna četiri sata, objavio je Dnevni avaz navodeći kako su tražili dokumentaciju koja se odnosila na pismo anesteziologa, koje je objavljeno u javnosti, a tiče se spornih "malina" respiratora.

''Inspektori su dobili i uzeli ovo pismo, za koje je utvrđeno da je autentično i da su ga pisali ljekari. Oni su to sinoć i priznali, ali naveli da je riječ o internom aktu. Međutim, to za tužitelje nije važno, što je sinoć i rečeno'', pišu sarajevske novine.

Državnog tužitelja, navodi Avaz, zanimalo je kako je KCUS, nakon verifikacije, odlučio koristiti sporne respiratore u Covid-odjelu, iako je utvrđeno, a to je napisano i u uputstvu  proizvođača, mišljenju vještaka da nisu za liječenje pacijenata od koronavirusa niti se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Oni, sinoć, ove respiratore, nisu zatekli na Covid-odjelu, jer se navodno sklonjeni.

Avaz, protiv kojeg je ravnateljica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila tužbu, objavio je kako se nekoliko sati poslije ulaska istražitelja Tužiteljstva BiH i Kantona Sarajevo te SIPA-e, pojavio dokument u kojem stoji da su na KCUS-u još 1. travnja donijeli odluku da povuku "malina respiratore".

Odluka je navodno donesena na sastanku direktora Hirurške discipline prof. dr. Nermina Granova s Kolegijem klinike za anesteziju i reanimaciju.

''Kako se vidi iz dokumenta, sastanak je održan 1. travnja 2021. s početkom u 8 sati, u multimedijalnoj Sali za sastanke na Klinici za anesteziju i reanimaciju'', piše Avaz i navodi kako je ''pomalo čudno da na dokumentu koji se tiče sastanka održanog 1. travnja stoji pečat od 2. travnja''.

''Ako je još 1. travnja navodno donesena odluka da se respiratori izmjeste, postavlja se pitanje zašto su najprije Bakir 3. travnja, a kaže da sve zna iz prve ruke, a potom i Sebija Izetbegović 5. travnja govorili da su respiratori u funkciji i da ih neće sklanjati? Je li moguće da Sebija Izetbegović zaista nije znala da je na instituciji koju vodi za sporne “malina respiratore" još 1. travnja donesena odluka da se oni zamijene? Naravno, u ovo je teško povjerovati s obzirom na strahovladu i diktatorski manir kojim Izetbegović upravlja KCUS-om'', piše Avaz.

Novina pita zašto na press-konferenciji nitko nije skrenuo pažnju na to da je već donesena odluka o zamjeni ovih respiratora.

''Sljedeća je mogućnost, naime, da je Izetbegović savršeno znala sve vrijeme da s respiratorima nešto nije u redu i da je 1. travnja donesena odluka da se oni maknu, ali da je na konferenciji u cilju opravdavanja sebe odlučila brutalno lagati javnost, što je samo dva dana prije činio i njen suprug. Još jedna mogućnost je da ovaj dokument uopće nije donesen 1. travnja 2021. (u šta sumnju budi i pečat). Naime, jučer su na KCUS ušli SIPA, te istražitelji Tužiteljstva BiH i Kantona Sarajevo. U tom smislu nije isključeno da su, u strahu od onoga što bi se mogli otkriti, na KCUS odlučili panično izmišljati dokaze ne bi li ublažili posljedice svog djelovanja'', navodi Avaz.