Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović je nakon današnje sjednice Doma naroda govorio o aferi „respiratori“ tvrdeći da nitko u BiH nije do sada umro na tom respiratoru jer opslužuju relativno lakše pacijente.

''To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, takvih je 20 do 30 posto u izolatoriju, a onih 60, 70 i 80 posto mogu opslužiti. Oni to i rade i ja to znam iz prve ruke jer mi je supruga generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović'', kazao je Izetbegović.

Očekuje da nakon godinu dana afere „respiratori“ nadležni organi kažu „što je s tim respiratorima“.

''Imaju veoma kontraverzne priče i to se koristi za jednu neutemeljenu, po meni, kampanju za postizanje političkih ciljeva na jednoj najbolnijoj temi. Veoma je neljudski i ružno i nekorektno koristiti strah i paniku ljudi da bi se neki politički poen pribrao'', rekao je Izetbegović.

Prema informacijama iz Kineskog veleposlanstva konstatirano je da je u 40 zemalja otišlo 20.000 ovakvih respiratora i da nigdje nije bio problem osim u Federaciji BiH.