Aktualni lider SDA je reizabran za predsjednika te stranke na Kongresu koji je danas održan u Sarajevu.

Prije reizbora je ogromnom većinom odlučeno da glasanje bude javno nakon čega je prihvaćena inicijativa da Bakir Izetbegović bude predsjednik SDA do 2027. godine.

Od 1.200 prisutnih delegata, protiv je glasalo osam, a jedno je bilo suzdržano dok su ostali bili za.

Ovo je Izetbegoviću treći mandat na mjestu predsjednika SDA, a bio je jedini kandidat za ovu poziciju nakon što nije prihvaćena kandidatura Šemsudina Mehmedovića, koji se danas nije pojavio na Kongresu.

Pivić: Kandidatura Mehmedovića nije odbijena, on nije stekao uvjete da bude kandidat

Predsjednik Izborne komisije Stranke demokratske akcije Nezir Pivić je, na Kongresu SDA koji se održava u Sarajevu, izjavio novinarima da kandidatura Šemsudina Mehmedovića za predsjednika Stranke nije odbijena, nego Mehmedović nije uopće stekao uvjete da bude kandidat u skladu sa Statutom i pravilima SDA.

"Da biste bili kandidat morate da ostvarite dovoljan broj prijedloga s terena, odnosno da imate minimalno 15 prijedloga općinskih/gradskih organizacija, ili tri prijedloga regionalnih ili kantonalnih odbora ili 30 potpisa članova Glavnog odbora", pojasnio je Pivić.

Kaže da je Mehmedović "nekim slučajem došao do kandidatura određenih općinskih organizacija koje su predložile Mehmedovića kao kandidata".

"Nismo mogli prihvatiti takvu kandidaturu određenih općinskih organizacija zato što imamo na nekoliko mjesta zloupotrebu pečata, što imamo lažno predstavljanje, imamo prijedlog od neovlaštenih organa, što imamo prijedlog općinskih organizacija gdje uopće nisu konstituirani organi u toj općinskoj organizaciji", kazao je Pivić.

Međutim, dodao je on, Mehmedović je dostavljao takvu kandidaturu i smatrao je ispravnom.

"Tu imamo vrlo ozbiljnu situaciju kako se uopće došlo, kao član SDA koji želi da postane kandidat, kako je dolazio do tih kandidatura. Mislim da je vrlo važno da se u javnom prostoru ove stvari vrlo jasno obrazlože", smatra Pivić.

Naveo je da su dali potpuni uvid svim članovima SDA koji imaju želju da budu kandidati, objavili unaprijed, prije pet dana, sve kandidatske liste koje su ovjerene, "tako da u tom smislu kandidatura Mehmedovića ni na koji način nije odbijena".

Pivić kaže da je on mogao podnijeti svoju kandidaturu samo da je iskoristio pravo 30 članova Glavnog odbora SDA koji bi ga predložili za tu kandidaturu.

"U tom smislu, to je nešto što je vrlo jasno", smatra Pivić.