Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spriječio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između BiH i SAD o razmjeni podataka u vezi sa sigunosnim provjerama i terorizmu, navodi sarajevski "Dnevni avaz" u današnjem tiskanom izdanju.

Kako se navodi, Izetbegović je na uobičajenom konzultacijskom sastanku koji prethodi svakoj sjednici Predsjedništva BiH, odbio dati suglasnost da se taj memorandum uvrsti kao točka dnevnog reda jedne od nedavnih sjednica.

Svoj stav Izetbegović je navodno pravdao time da se zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju, a ne samo memoranduma, ali, kako se navodi, pravi razlozi zbog kojih se usprotivio donošenju ovog značajnog dokumenta za BiH i dalje su nepoznati.

Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je memorandum uputilo u proceduru, nije službeno informirano o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsjedništvu BiH

Izvor "Avaza" navodi da je potpisivanjem memoranduma trebala biti dodatno unaprijeđena borba protiv terorizma u BiH, a odbijanjem potpisivanja memoranduma spriječena su i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija.