SDA je objavila isječak iz Izetbegovićevog gostovanja kod Amira Zukića u Pressingu u kojem govore o respiratorima i Novaliću.

“To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, takvih je od 20 do 30 posto u izolatoriju, a onih 60, 70 i 80 posto mogu opslužiti. Oni to i rade i ja to znam iz prve ruke, jer mi je supruga generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović”, kazao je Izetbegović.

Očekuje da nakon godinu afere Respiratori nadležni organi kažu što je s tim respiratorima.

“Imaju vrlo kontroverzne priče i to se koristi za jednu neutemeljenu, prema mom mišljenju, kampanju za postizanje političkih ciljeva na jednoj najbolnijoj temi. Veoma je neljudski, ružno i nekorektno koristiti strah i paniku ljudi da bi se pribrao neki politički poen”, rekao je Izetbegović.

- Podignuta je optužnica protiv također visoko pozicioniranog SDA-ovca, premijera Fadila Novalića. Gospodine Izetbegović, zašto vi unutar SDA niste proveli ono što je procedura utvrđena ranijim odlukama stranke? Dakle, kada postoji potvrđena optužnica protiv nekoga, zašto ne zatražite da taj netko ode ili ga smijenite?

"Zato što bi Federacija ostala bez premijera i ne bi novog imenovali."

- Kako?

"Jelka Miličević bi preuzela Federaciju."

- Ako biste vi sad smijenili Fadila Novalića?

"Da, Jelka Miličević iz HDZ-a bi preuzela Federaciju. Druga stvar, ja uopće nisam uvjeren da je Fadil Novalić kriv, dapače mislim da će biti oslobođen kao i Bičakčić, Branković, Hasan Čengić” – izjavio je Bakir Izetbegović.