Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ-a, održali su sastanak danas u Sarajevu, uz prisustvo delegacija dvije stranke. Pomaci u formiranju federalne vlasti mogu se očekivati najkasnije za mjesec, rečeno je nakon sastanka. To podrazumijeva ne samo rješavanje pitanja Vlade FBiH, nego i drugih institucija u ovom entitetu. 

Izetbegović i Čović su kazali da se u narednih mjesec dana mogu očekivati konkretni pomaci kada je u pitanju formiranje Federalne vlade, ali i popunjavanje svih drugih institucija na federalnoj razini, piše Faktor.ba

Kazali su kako će biti formirana tri stranačka tima, a svaki će se baviti određenom problematikom.

"Nismo ulazili u bit izmjena Izbornog zakona. Dogovorili smo danas otprilike ovako: Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH, raniji zakoni koji nisu nikada implementirani, gdje su početi razgovori i teme, a nisu dovršene, bit će formirana radna grupa i do kraja ožujka treba biti završeno sve u vezi s pitanjem Federacije", rekao je Izetbegović.

Druga grupa, pojasnio je Izetbegović, ranije je formirana i ona će se baviti samim izmjenama Izbornog zakona.

"Očekujemo da se definira model rješenja, da se konture odrede do kraja travnja. Radi se o implementaciji presude "Ljubić" i naravno implementaciji svih presuda Europskog suda za ljudska prava", rekao je Izetbegović.

Pojasnio je da su neki njegovi stavovi ranije pogrešno protumačeni na način da je rekao kako su "Hrvati manjina u Bosni i Hercegovini".

"Hrvati su naravno ravnopravan konstitutivni narod. Ja sam govorio samo o tome da se događa u zastupničkim domovima nametanje volje manjine nad voljom većine. Dakle, kada su u pitanju parlamentarci, a ne konstitutivni narodi", pojasnio je predsjednik SDA.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona Izetbegović je naglasio da će u njih obavezno biti ugrađene preporuke OSCE-a, ODIHR-a, GRECO-a, a koje se odnose na transparentnost procesa, obuke timova, brojanje glasova, nove tehnologije i tako dalje.

"Treća grupa će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH. Intenziviranjem dogovora koji se odnose na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Europska komisija po zahtjevu BiH za članstvo u EU", rekao je Izetbegović, uz pojašnjenje da će zajednički timovi stranaka raditi kako bi se ispunio uvjet za dobivanje kandidatskog statusa.

"To bi trebalo završiti u nekoliko mejeseci. Kanimo napraviti bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja godine", izjavio je Izetbegović.

Današnji sastanak je poslužio da idućeg tjedna imamo razgovore u vezi s Federacijom, pojasnio je Čović.

"Stavit ćemo na stol sva pitanja koja su ostala otvorena. Idućeg tjedna ćemo sjesti i razgovarati o Izbornom zakonu, primarno u vezi s Predsjedništvom i domovima naroda. Ovo su sve razgovori između SDA i HDZ-a, a kasnije će se naravno uključiti i sve druge stranke koje su, naravno, zainteresirane za ovaj proces", rekao je Čović.

Kazao je kako je uvjeren da će ove stranke već idućeg tjedna biti u prilici ponuditi konkretniji plan.

"Kandidatski status puno znači. Činjenica da ste kandidat danas bi nam olakšala priču o cjepivima te bezbroj drugih pitanja u vezi s Bruxellesom. Naravno, pošto to nismo, negdje smo po strani čitavog tog procesa", izjavio je predsjednik HDZ-a.

Na pitanje kada se može konkretno očekivati formiranje nove Federalne vlade, popunjavanje Ustavnog suda FBiH, Čović je pojasnio da se ovdje ne radi samo o formiranju Vlade, nego da su na stolu "sva federalna pitanja".

"Idućeg tjedna bismo trebali odrediti dinamiku što tko radi, ali i staviti na stol sva otvorena pitanja, kada je u pitanju RTV FBiH, namjenska industrija, ministarstva, Ustavni sud FBiH, Komisija za vrijednosne papire, direktor Federalne uprave policije i bezbroj drugih pitanja. Sjest će ljudi koji čine federalnu izvršnu i zakonodavnu vlast i pokušati riješiti da do kraja ožujka ta pitanja stavimo ad acta", objasnio je Čović.

Konferenciju za medije možete pogledati u videu.