"Nemamo namjeru kvariti odnose sa Hrvatskom, naprotiv želimo ih popravljati i popravljati položaj Hrvata u BiH, ali političari nisu imali nikakav utjecaj na uhićenja u Orašju. Meni je žao što se to dogodilo na katolički praznik i dva dana nakon posjete premijera Andreja Plenkovića BiH i to je nesretna okolnost", izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Bruxellesu.

Izetbegović je tijekom rasprave u Parlamentu EU bio zasut pitanjima hrvatskih predstavnika u toj instituciji o krizi u odnosima dvije zemlje, te posebno slučajevima u Orašju, ali i Stocu te položaju Hrvata unutar BiH.

"Vidite, u BiH je smjenjen glavni tužilac, prije nekih mjesec dana, on je bio Bošnjak. U ovom slučaju postupajući tužitelj je Hrvat, vršitelj dužnosti glavne državne tužiteljice je Hrvatica. Radi se o navodnim zločinima Hrvata nad Srbima. Na čelu policijske agencije koja je provela uhićenje je Srbin, a onda se Zagreb pita da li Bošnjaci žele pokvariti odnose sa Hrvatskom", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, sudovi su možda zanemarili politički aspekt uhićenja na dan praznika.

"Ali, u BiH gotovo svakog tjedna bude neko uhičen za ratni zločin. To je naš usud i to će trajati, samo nekoliko ljudi je odgovaralo za Srebrenicu, a da bi se provelo etnično čišćenje angažirane su tisuće ljudi. U ovom trenutku pred istim Sudom BiH odgovara Naser Orić, branitelj Srebrnice koji je već oslobođen u Haagu, ali opet odgovara. Procesuira se zapovjednik obrane enklave Goražde, gospodin Sejdić, u ovom trenutku general Sakib Mahmuljin odgovara za zločine mudžahedina za koje nije znao i koji su već napustili BiH po zapovjednoj odgovornosti. Ja nisam sretan što se to događa, ali mi političari ne bi smjeli utjecati na to", pojasnio je Izetbegović.

Bljesak.info