Na sjednici Republičke izborne komisije (RIK) Srbije usvojen je izvještaj o konačnim rezultatima izbora za predsjednika Srbije i upućene su čestitke Aleksandru Vučiću. Sjednica je trajala skoro četiri sata i obilježila je duga rasprava članova RIK o načinu na koji su provedeni izbori.

Tanjug je prenio da na sjednici prisustvovalo 26 od 28 članova. Za potvrđivanje izvještaja RIK o rezultatima izbora je glasalo 19 članova, a devet je bilo protiv.

Predstavnik pokreta 'Dosta' je bio Ivan Ninić koji je potom upitao kako će se odlučivati o eventualnim prigovorima na ovu odluku, ušao u polemiku sa predsjednikom RIK Vladimirom Dimitrijevićem, koji je to prekinuo i čestitao Aleksandru Vučiću.

"Čestitam Aleksandru Vučiću u svoje osobno ime i u ime RIK i želim mu puno uspjeha u daljem radu", istaknuo je Dimitrijević, prenosi B92. Rasprava je u jednom momentu prekinuta pošto je predsjedavajući, predsjednik RIK Vladimir Dimitrijević napustio sjednicu, a nitko od zamjenika nije želio preuzeti vođenje sjednice.

Predstavnica SRS u RIK Željka Radeta rekla je da će SRS glasati za izvještaj o konačnim rezultatima izbora za predsjednika Srbije. Ona je istaknula da veleposlanik SAD Kyle Scott želi da se izvještaj ne usvoji, da je SRS uvijek bila protiv Scotta i da će zbog toga verificirati rezultate koje je prethodno priopćila RIK.

Predstavnik pokreta 'Dosta' Ivan Ninić je istaknuo da neće glasati za potvrđivanje izvještaja i naveo da mu i u narednih 50 godina, ako bude živ, neće biti jasno zašto su u RIK provjeravani glasovi iz dvije vreće i sa nekoliko biračkih mjesta, a ne sa svih na kojima je, prema navodima predsjedničkog kandidata Saše Jankovića, bilo nepravilnosti.

Polemika članova RIK se u jednom dijelu odnosila na način provođenja izbora na Kosovu, tijekom koje je došlo do sukoba dvije članice, u kojoj je jedna insinuirala da se njena kolegica 'smije zbog srpskih žrtava', poslije čega je zatraženo izvinjenje od predsjednika RIK.

Predstavnik DSS je naveo da će 'glasati po vlastitoj savjesti'. Prethodno je Tanjug javio da je RIK priopćila kako je prema konačnim rezultatima izbora za predsjednika Republike Srbije kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić dobio 55,08 posto glasova.

Navedeno je i da je na izborima svoje biračko pravo iskoristilo 3.655.365 građana Srbije od 6.724.949 upisanih u birački popis.