Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije (EU) danas raspravljaju o situaciji u Bosni i Hercegovini. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako "Hrvatska ne može podržati samo 'kalendar odvijanje izbora", te da, ukoliko se održe pod ovim uvjetima, "to neće doprinijeti ničemu dobrome".

U obraćanju medijima uoči sjednice, kazao je kako je Bosna i Hercegovina već duže vrijeme u agendi Vijeća za vanjske poslove EU.

“Izborna reforma je vrlo važna, to stalno naglašavamo kako bi BiH postala funkcionalna i stabilna država. Hrvatska je uvijek podržavala cjelovitost i teritorijalni integritet BiH i stajat će uvijek iza odluka koje HNS donese u interesu ravnopravnog zastupanja i konstitutivnosti, temeljem Daytonskog pariškog sporazuma. Naš doprinos ide u tom smjeru kako bismo osvijestili države članice EU koliko je funkcionalnost i prosperitet BiH važna za ulazak u EU, toliko je važna i prilagodba izbornog zakona koja će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale građane”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako neće podržati izbore pod ovakvim uvjetima.

“Ukoliko se održe pod ovim uvjetima upozoravamo da će dalje destabilizirati državu i neće doprinijeti ničemu dobrome. Kriza će biti još veća. Još dajemo šansu političkim liderima i upozoravamo posrednike da ulože sve političke napore kako bi došlo do promjene izbornog zakona”, rekao je ministar vanjskih poslova RH.

Naveo je kako se problem izbora predstavnika Hrvata vuče več 20 godina te poručio kako “većinski narod mora pokazati više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH”.