Europska komisija u srijedu će iznijeti prijedlog koji bi trebao riješiti dio migrantske krize na Mediteranu. Pitanje je hoće li sve članice EU prihvatiti taj prijedlog jer po novoj shemi sve zemlje u Europskoj uniji bi se obvezale na kvote za primanje migranata, odnosno sve zemlje bi 'pošteno' podijelile dio tereta. U tu skupinu spada, naravno, i Hrvatska.

Veliki problem za birokrate iz Bruxellesa je što odluka mora biti jednoglasna, a Velika Britanija već sada se žestoko protivi toj ideji. Za razliku od Njemačke koja je oduševljena. Naime, Nijemci su samo prošle godine primili oko 200 tisuća zahtjeva za azil.

Naravno, neće sve zemlje primati isti ili sličan broj izbjeglica. Mnogi različiti faktori bi trebali utjecati na kvote - ekonomska situacija, broj stanovnika, stopa nezaposlenosti, broj odobrenih azila...

Također, u Europskoj komisiji konačno su spoznali gdje leži najveći problem u cijeloj priči s migrantima. Naime, šefica diplomacije EU Federica Mogherini danas će od UN-a zatražiti dozvolu za uporabu sile protiv krijumčara ljudi. Tu je ideju na nož dočekao veleposlanik Libije u UN-u.

- Kakve vi to akcije želite izvoditi u našim teritorijalnim vodama? Nas ništa ne pitate...

I Amnesty International nije za tu ideju, oni smatraju da bi vojna akcija zarobila očajne ljude na teritoriju Libije ne dajući im nikakvu alternativu za život u nemogućim uvjetima.

Amnesty u svom posljednjem izvještaju pod naslovom 'Libija je puna okrutnosti', napravljenom na temelju iskaza jedne nigerijske izbjeglice, opisuje kako se postupa s migrantima. Krijumčari ih muče, zlostavljaju, siluju... Jedna sirijska obitelj je u intrevjuu rekla da nisu imali izbore ngeo krenuti na 'put smrti'.

- U Libiji bi sigurno umrli pa smo odlučili riskirati smrt barem pokušavajući doći u Italiju' (jutarnji.hr)