Generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar mr.sc. Marinko Gilja primio je jučer popodne na VE Mesihovina visoke službenike izaslanstva KfW-a, koje je predvodio prof. dr Nagel, izvršni član Odbora KfW-a i generalni direktor Razvojne banke KfW-a.

Susret je upriličen u povodu uspješno završenoga projekta VE Mesihovina u okviru njemačke financijske suradnje. Razvojna banka KfW financirala je vjetroelektranu Mesihova, kreditom od 71 milijun eura i grantom od 1 milijun eura u ime Vlade Njemačke.

„VE Mesihovina predstavlja i najveći završeni projekt Njemačke financijske suradnje s Bosnom i Hercegovinom do danas,” rekao je prof.dr Joachim Nagel na prijamu.

Generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja  izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom s KFW-om i zahvalio je gosp. Nagelu i Vladi Republike Njemačke za uspješno završen projekt prve vjetroelektrane u BiH istaknuvši da je KfW povjerljiv i pouzdan partner s kojim će se suradnja nastaviti i za novi veliki projekt CHE Vrilo, čije se polaganje kamena temeljca uskoro očekuje.

Budući da je glavni fokus Razvojne banke KfW-a u BiH financiranje projekata iz obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, potpora izgradnji CHE Vrilo je promocija daljnjega razvoja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u regiji.

„CHE Vrlio je projekt od javnoga interesa za Bosnu i Hercegovinu i kao takav prihvaćen je na svim razinama vlasti. Sva projektna i studijska dokumentacija CHE Vrilo dostavljena je njemačkoj razvojnoj banci KfW na procjenu iz čega je proizišlo potpisivanje niza sporazuma čime se potvrdilo da Savezna Republika Njemačka prepoznaje važnost projekta CHE Vrilo ne samo za EPHZHB već i za BiH, a osobito za bilateralnu financijsku suradnju tih dviju zemalja“, istaknuo je generalni direktor EPHZHB-a.

CHE Vrlio se nalazi u općini Tomislavgrad, koristit će vodu rijeke Šuice. Instaliran protok je 2 * 25 m3/s, ukupna snaga dva agregata je 66 MW. Godišnja će proizvodnja biti oko 196,13 GWh, a investicija iznosi 89,11 milijuna eura. Puštanje u pogon očekuje se 2023. godine, istaknuto je u priopćenju.