Povodom 21. obljetnice smrti misionara fra Vjeke Ćurića, bosanskog franjevca koji je ubijen u Kigaliju, glavnom gradu Ruande 31. siječnja 1998., u posjet ovoj afričkoj zemlji stigli su i franjevci iz Franjevačke provincije Sv. Križa - Bosne Srebrene, kojoj je pripadao pokojni fra Vjeko. U posjet Ruandi stigli su fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Juro Tokalić, župnik u župama Sokoline i Vrbanjci, fra Josip Adrić, provincijski krojač Bosne Srebrene, koji će ostati neko vrijeme u Ruandi i poučiti lokalne franjevce šivanju habita te fra Damir Pavić, tajnik Provincije.

Dan uoči fra Vjekine smrti bosanski franjevci su iskoristili za posjet mjestu fra Vjekine smrti, u neposrednoj blizini crkve Sv. Obitelji u Kigaliju, glavnom gradu Ruande. Onamo su pošli zajedno s mjesnim franjevcima iz misije Kivumu i učenicima Centra „Fra Vjeko Ćurić“ te se zajedno pomolili za njega i prisjetili se njegove smrti prije 21 godinu, prenosi KTA.

Istoga dana bosanski franjevci su u pratnji fra Ivice Perića, franjevca misionara koji je nastavio fra Vjekino djelo nakon njegove smrti, posjetili i filijalnu crkvu misije Kivumu, koja se nalazi u naselju Mpushi.

Fra Ivica Perić ponosno ističe da Centar „Fra Vjeko Ćurić“, koji danas brine za približno 700 djece i mladih od predškolske do srednjoškolske dobi, živi i dalje se razvija zahvaljujući donacijama koje stižu od hrvatskog naroda. Spomenuo je kako je prošle godine, zahvaljujući donacijama bosanskih franjevaca fra Ante Ivanovića i fra Ivice Matića, napravljena krovna konstrukcija kojom je natkriven plato u Centru na kojem se održavaju prigodne priredbe i jutarnje smotre prije početka škole. Nedavno je u okviru proširenja Centra završen i internat za djevojke, a uskoro započinje i izgradnja sličnoga objekta za mladiće.