Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je predstavnike svih političkih stranaka i nevladinih organizacija u Republici Srpskoj da se okupe i odbiju bilo kakvu mogućnost razgovora o Programskoj deklaraciji SDA, koja predviđa "republiku BiH".

Kako je kazao prijedlog će biti upućen i Narodnoj skupštini Republike Srpske da se izjasni u vezi s tim, ali i da se pokaže konsenzus, te da se olako ne prihvaćaju stavovi koji dolaze iz Sarajeva. 

On smatra da je krajnje vrijeme da se u RS-u mobiliziraju sve političke snage koje će jasno odbiti bilo kakvu mogućnost suradnje s političkim snagama koje ignoriraju postojanje drugih suvereniteta u BiH.

Dodik je, komentirajući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da nikada neće odustati od "borbe protiv diskriminacije" kada je riječ o nazivu Republika Srpska, rekao da to nije ništa novo, jer je i ranije bilo zahtjeva takve vrste koji su odbijeni u daleko gorim okolnostima.

On je poručio da je ime Republika Srpska upisano u međunarodni dokument, kakav je Dejtonski sporazum, kao i da o tome odlučuje srpski narod, prenosi Dnevni Avaz.

- Nama su jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH i u toj BiH ni mi nećemo da budemo - izjavio je Dodik. 

On je ocijenio i da je krajnje vrijeme da međunarodni faktor razumije o čemu se ovdje radi, te da će biti jasno da su samo na jednoj strani ako se istom mjerom ne budu odnosili prema svemu tome kao što su činili prema ranijim zahtjevima srpske strane. 

- Njih onda ovdje ne treba uvažavati - zaključio je Dodik.