Jeftinije gorivo, kava, prehrambene namirnice, odjeća i obuća godinama su bili razlog što su Hrvati vikende i slobodne dane povodili u BiH. Pogranični dijelovi BiH živjeli su od trgovine. Među nekadašnje šoping-gradove južnog dijela Jadrana svakako se ubraja Neum, u čijim su se trgovinama svakodnevno smjenjivale stotine stanovnika okolnih hrvatskih mjesta. Po “spizu” se dolazilo i organizirano autobusima, čak i s udaljenih dubrovačkih otoka. A kako i ne bi kada su cijene u odnosu na one u dubrovačkim trgovinama bile i upola niže. Danas je situacija obrnuta, piše Večernji list BiH.

Znatne uštede

Neumljani, Čapljinci, Gruđani, Ljubušaci, pa i Mostarci sve češće u nabavu idu u Hrvatsku. Zbog previsoke inflacije i enormnog rasta cijena Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera kojima je, među ostalim, od 1. travnja ove godine stopa PDV-a na hranu smanjena s 13 na 5 posto. I to na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. Stopa PDV-a smanjena je s 25 na 5 posto na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticide) te na maslac i margarin. Ovaj potez osigurao je niže cijene većine životnih namirnica na policama hrvatskih trgovačkih centara u odnosu na one u BiH. Uz to, kupcima iz BiH i dalje ostaje mogućnost povrata poreza na kupljenu robu ako je račun u vrijednosti od najmanje 100 eura, čime se dodatno umanjuje cijena kupljenih proizvoda.

Podsjetimo Vijeće ministara BiH je 2018. godine, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, donijelo odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih davanja radi usklađivanja s odgovarajućim carinskim propisima Europske unije. Odlukom je, među ostalim, propisano da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u osobnoj prtljazi može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih davanja u vrijednosti do 600 KM.

– Već godinama kupujem u Hrvatskoj i tražim povrat poreza. Na račun od nekih 1200 kuna (oko 300 KM) dobijem povrata oko 200 kuna ili više, ovisno o tome što kupujem, odnosno kolika je stopa PDV-a na kupljenu robu – kaže Čapljinka Ana kojoj je do prvog većeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj potrebno desetak minuta vožnje. U posljednje vrijeme, kaže, u Hrvatskoj kupuje i meso jer je značajno jeftinije nego u BiH.

Pad prodaje i trgovine

– Ranije sam meso kupovala isključivo u BiH, međutim, sada ga kupujem u Hrvatskoj jer je razlika u cijeni ogromna. Jeftinije je sve – od teletine, svinjetine do junetine – objašnjava žena koja najčešće kupuje u Lidlu i Konzumu jer, navodi, imanju najbolju ponudu, no nerijetko po neke artikle ode i do Plodina ili Neretvanca.

– Svaki tjedan idem u Metković kako bih u Lidlu kupio sve potrebno. Od početka godine kupujem sve u Hrvatskoj – od ulja, mlijeka, brašna, suhomesnatih proizvoda, higijenskih potrepština do svježeg mesa. Prema našem izračunu, mjesečno dosta uštedimo u odnosu da iste namirnice kupujemo u BiH – kazao nam je mlađi Mostarac koji naglašava kako su na akcijama u trgovačkim lancima u Hrvatskoj cijene izrazito niže, dok su u BiH sniženja na akcijama, osobito hrane, neznatna. Kada je pak riječ o Neumu, zbog pada prodaje trgovine i butici preorijentirali su se u smještajne prostore za iznajmljivanje, što se pokazalo dobrim potezom jer je ove godine sezona trajala dulje nego ikada, a tražio se krevet viška. Uz domaće, najčešći gosti bili su Slovenci, Nijemci i Austrijanci, a trenutačno se u jedinom bh. gradiću na moru odmaraju Korejci. Ovom gradiću ne nedostaje ni jednodnevnih izleta, i to mahom posjetitelja koji su ranije dolazili u kupnju, samo su sada razlozi za boravak drugačiji.

Naime, sve veći broj mještana Dubrovnika i okolnih mjesta za uživanje u dobroj hrani i piću bira upravo Neum. Cijene u ugostiteljskim objektima su, kažu, višestruko niže, a kvaliteta i ambijent jako dobri. Tako je nekadašnja šoping-meka danas postala omiljeno odredište stanovnika Hrvatske koji tu rado dolaze organizirati proslave rođendana, zaruka, krštenja, ali i obiteljske ručkove ili večere