Nabavka cjepiva protiv Covida 19 u BiH još uvijek je slovo na papiru. Ono što je poznato je da se u nabavku ide putem Covax mehanizma, mehanizma EU, ali i direktnom nabavkom.

Ne zna se koje će cjepivo prvo stići u BiH, a nije poznato ni točno kada. Dok se čeka nabavka cjepiva protiv covida 19 u BiH, putem nadležnih institucija, u cijelu priču uključio se i privatni sektor. I to u nabavku ruskog cjepiva za komercijalno cijepljenje, piše N1.

Građani BiH uskoro bi se mogli komercijalno cijepit protiv covida 19, i to u Zapadno-hercegovačkoj županiji. Jedna veledrogerija iz Posušja u postupku je nabavke ruskog cjepiva Sputnik V. Prema informacijama poznatim županijskom Zavodu za javno zdravstvo, čeka se završetak administrativnih procedura u državnoj Agenciji za lijekove.

”Ne zavisi od dobavljača, zavisi najviše od Agencije za lijekove na nivou BiH. Mi smo poduzeli što mi možemo, napravili liste zainteresiranih. To je počelo jučer, interes na području Hercegovine je jako veliki. Imamo dosta ljudi i iz sarajevske i drugih županija”, kaže Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ.

I dok se zainteresirani za komercijalnu imunizaciju ruskim cjepivom već prijavljuju za cijepljenje, iz Agencije za lijekove tvrde:

”Uvidom u službenu evidenciju ove agencije, obavještavam vas da se Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne I Hercegovine još uvijek nitko nije obratio zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje u promet cjepiva protiv Covid-19.”

Više informacija o nabavci cjepiva očekuje se tijekom tjedna iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

”Mi očekujemo u tijeku ovog tjedna informaciju od Ministarstva civilnih poslova vezano za proceduru kada govorimo o nabavci, usluge transporta, skladištenja samog cjepiva odnosno onih cjepiva koje budu dolazile preko covax mehanizma, ali i preko EU mehanizma. Ta informacija nam je od značaja kako bismo mi mogli planirati naše procese u vezi distribucije cjepiva, njeno dostavljanje kroz naše regionalne centre. Kada govorimo o ruskom cjepivu u tijeku ovog tjedna trebalo bi da budu završene procedure i dostavljena dokumentacija kada govorimo o potencijalnom dobavljaču, da ispunjava sve zakonske norme i da ispoštuje regulativu koja se odnosi na sam kvalitetu lijeka”, rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS kaže da ono što jesu bile najave krajem siječnja, početkom veljače, da bi to trebalo da bude vrijeme kada bismo dobili cjepiva.

“Naravno, ima tu dosta posla koji treba da se uradi i toga treba da budemo svjesni. Isto kao što su se nabavljale maske u ožujku, ista je stvar i za nabavku cjepiva. Koliko god vi to krenuli ranije i koliko god vi vršili neke procedure, jednostavno, ogromna je potražnja”, navodi Šeranić.

Zbog ogromne potražnje, ide se i na direktnu nabavku vakcina od samih proizvođača. Iz kompanije ”Pfizer” za N1 kažu, čekaju potez vlasti.

“Očekujemo uskoro poziv od Ministarstva civilnih poslova BiH, kako je već i najavljeno u javnosti”, navode iz Pfizera.

Putem COVAX ili mehanizma EU ili direktne nabavke već je sada jasno da je potražnja za vakcinama ogromna. Samo putem Covax-a cjepivo je naručilo 186 zemalja. Kada će stići u BiH sa sigurnošću ne zna nitko. Kao ni kada će neka od njih dobiti odobrenje Agencije za lijekove.