Tridesetak vozila sporo se poput puževa primicalo graničnom prijelazu u Orašju na izlazu iz BiH. Svi su redom imali hrvatske registarske oznake. Kombiji, automobili s prikolicom ili bez nje…, a na njima i u njima vrata, prozori, dvosjedi, trosjedi, stolovi, stolice… Sve kupljeno u trgovinama u Bosni i Hercegovini.

Kolona u kojoj su bili vodila je prema carinskom šalteru gdje će ovjeriti potvrde za povrat PDV-a od 17 posto na vrijednost kupljene robe. I tako je gotovo svakodnevno, osobito vikendom, na graničnim prijelazima Hrvatske s BiH i Srbijom, piše Novac.hr.
 
Rutinski prelasci

Odlazak u šoping ili špeceraj u te države brojnim je stanovnicima istočne Hrvatske već godinama gotovo ritual koji im štedi kućni proračun. Do trgovina u Brodu, Orašju ili Brčkom na bh., odnosno Somboru, Bogojevu, Bačkoj Palanci i Šidu na srpskoj strani granice najčešće odlaze oni koji žive na pograničnom području. Njima je to praktički svakodnevica jer tamo kupuju čak i osnovne životne namirnice poput kruha i mlijeka, pri čemu nerijetko u Brod, Brčko ili Šid odlaze pješice ili na biciklu.

No, u prekogranični šoping se poteže i iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Đakova, Našica i drugih mjesta istočne Hrvatske, a kupuju se sve – od namještaja preko bijele tehnike do piva i vode. Godine iskustva učinile su svoje pa ljudi točno znaju zašto idu i što će kupiti u susjednoj državi, što e najzornije pojasnila Vesna iz Vinkovaca, koju smo sa suprugom susreli ispred jednog trgovačkog centra u Orašju.

Kupili smo stolice za kuhinjski stol koje će nas, nakon što dobijemo povrat PDV-a, koštati oko 500 kuna po komadu. Nešto slično u Hrvatskoj bismo platili oko 1000 kuna, kaže Vesna koja je u BiH kupila i keramičke pločice za kuću plativši ih 100 kuna manje po kvadratu u odnosu na identične u Hrvatskoj. Vesna pojašnjava i svoju taktiku.

Prvo smo u Hrvatskoj kupili bh. marke po tečaju od 3,83 kune za marku, što je 17 lipa manje od tečaja u BiH.

Povoljan tečaj

Znači, na 1000 maraka već smo uštedjeli 170 kuna. U trgovini smo dobili popust od deset posto na ukupni iznos i još ćemo dobiti 17 posto povrata PDV-a. Dakle, računica je jasna, istaknula je Vesna.

Povrat PDV-a, inače, ne može se ostvariti na kupovinu goriva, alkohola i cigareta. Doduše, nije sve u BiH i Srbiji jeftinije nego u Hrvatskoj. Sredstva za osobnu higijenu, primjerice, imaju slične ili više cijene nego kod nas, ali na povratu PDV-a opet se uštedi. Voće i povrće također je cijenom podjednako, a u Orašju ima i nekih suprotnih primjera.

Manje za gorivo

Dodatno, možete utočiti i gorivo, iako se razlika u cijeni u posljednjih godinu dana prepolovila. Prije je, naime, gorivo u BiH bilo jeftinije i do 2,50 kuna, a danas je samo kunu, što je ipak na puni spremnik nezanemarivih 50 kuna uštede.

Silvana Šmuc iz Privlake kod Vinkovaca dolazi zbog kupovine u BiH u prosjeku jednom mjesečno:  Idemo zbog jeftinijih proizvoda i povrata poreza, a potrošimo 200-300 maraka jer se za manje ne isplati potezati na put, rekla je Silvana.

Branko Ivić iz Županje priča kako je sa suprugom i kćerima zapravo došao na ćevape koji stoje od 19 do 23 kune za “desetku”, ovisno o tome gdje sjednete: Usput smo kupili pivo, sokove i vodu jer je to znatno jeftinije nego kod nas, ali nama ovo nije rutina. Dođemo ponekad, objasnio je Ivić.

Joso Pejić iz Domaljevca smatra kako su u Hrvatskoj svježe meso, voće i povrće puno kvalitetniji, a nerijetko i jeftiniji: Zato već godinama tako kombiniramo kupnju i nismo jedini koji to rade, ispričao je Joso nešto drugačiju priču o životu na granici.

Usporedba cijena, prvo su cijene u BiH, drugo u Hrvatskoj:

– Ožujsko pivo (0,5 l): 4,21 kn – 6,99 kn

– Coca-Cola (2l): 8,81 kn – 12,49 kn

-Jamnica (1,5 l): 3,83 kn – 5,99 kn

– Suncokretovo ulje (1 l): 7,27 kn – 10,99 kn

– Domaćica: 9,38 kn – 14,99 kn

– Nescaffe Classic (200 g): 35,81 kn – 49,99 kn

– Vegeta (1 kg): 32,56 kn . 42,99 kn

– Pašteta Gavrilović (100 g): 4,60 kn – 7,59 kn

– Orbit žvakaće gume (64 g): 13,02 kn – 17,99 kn