Sveučilište u Mostaru uspješno je prošlo institucionalnu akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, tako da je Sveučilište u Mostaru jedini fakultet iz BiH čije diplome priznaju Hrvatska i Slovenija.

Ovo je za Klix.ba rekao rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, te napomenuo da je ''Sveučilište uložilo dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačali svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja''.

''Iz toga razloga izvršili smo europsku akreditaciju, odnosno akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske 2017. godine u čijem je procesu sudjelovalo 17 europskih stručnjaka iz područja obrazovanja uz predstavnike AZVO-a'', rekao je rektor Tomić za Klix.ba.

''Nakon propisanog perioda, potrebno je provesti reakreditaciju, što smo i zatražili od Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, a postupak se očekuje početkom sljedeće godine'', dodaje rektor.

''Također, Sveučilište u Mostaru je akreditirala i Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) budući da kao član konzorcija izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu čime je Sveučilište u Mostaru vidljivo u bazi EQAR-a, Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja koji uključuje nacionalne agencije za osiguranje kvalitete koje su članice ENQA-e", rekao rektor Sveučilišta u Mostaru za Klix.ba.

Međutim, Klix piše da resorni ministar Rešid Hadžović uopće nije bio obaviješten o načinu na koji je hrvatska agencija izvršila to akreditiranje. Što znači, da je bez znanja i mimo nadležnosti Ministarstva znanosti, kulture i sporta HNŽ, Sveučilište dobilo akreditaciju.

Hadžović je, kako prenosi Klix, još kazao i kako vjeruje da se radi o političkim razlozima i posebnim vezama između Sveučilišta u Mostaru sa Hrvatskom.

Novi zakoni

Sredinom prošle godine u Hrvatskoj je na snagu stupio novi Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija koji u nezavidan položaj stavlja osobe sa fakultetskim diplomama stečenim u BiH.

To u praksi znači da Hrvatska izdaje negativno mišljenje za sve visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine osim za Sveučilište u Mostaru, koje je u prošlo vanjsko vrednovanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).