Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić za Klix.ba je iznio svoje mišljenje o sporazumu koji su potpisali Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ivanić je mišljenja da će vrijeme pokazati da je dogovor postignut samo da bi se skinuo pritisak dijela međunarodne zajednice te da će trojica lidera doći u sukob kada dođe implementacija sporazuma. On ističe tri ključna problema - pitanja.

"Prvo: Koja je uloga DF-a? Dodik i Čović ne žele razgovarati s DF-om, oni ga tumače kao dio SDA. Ne vjerujem da bi ijedna ozbiljna stranka sebi dozvolila da bude u koaliciji, a da ne sudjeluje u razgovorima o suštinskim stvarima. Drugo pitanje je pozicicija oko Izbornog zakona i zahtjeva HDZ-a da se on promijeni na način koji je svima jasan. Ili postoji posebna izborna jedinica, što SDA i druge stranke iz FBiH ne prihvataju. Ni tu nema odgovora. I treće je ANP, a ni tu nemamo odgovor", smatra Ivanić.

Napominje da su ovo tri pitanja toliko teška da ne vjeruje kako Izetbegović, Dodik i Čović mogu pronaći rješenje i formirati Vijeće ministara BiH.

"Ako su se sve dogovorili, pitam se zašto već nije imenovan mandatar? To je moglo i na hitnoj telefonskoj sjednici. Što se čeka? Uvjeren sam da neće biti implementacije sporazuma", kazao je Ivanić.

Na pitanje je li, što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), kompromisno rješenje usvajanje reducirane verzije, Ivanić odgovara da je to prihvatljivo ako se lideri usuglase oko toga.

"Ali je li prihvatljivo za NATO, to je pitanje. Mislim da je reakcija Veleposlanstva SAD-a vrlo jasna. Oni jasno traže odgovor - ima li ili nema ANP-a. Tu se ne spominje reducirani dokument. Ovdje nema sredine. Ili postoji ANP ili ga nema. Ako ga ima, dobitnik je Izetbegović, ako ga nema onda je pobjednik Dodik", kaže Ivanić.

Bivši član Predsjedništva BiH je stava da se preuzete obveze moraju izvršiti, a tako je i na pitanju NATO-a.

"To je napravio SNSD, a ne ja. Što se tiče članstva, jasno sam rekao prije 10 godina da mi se čini da razgovarati o članstvu nije realno dok članice nisu sve zemlje u regiji jer bi to značilo podjelu naroda."

Dodao je kako aktualni saziv Predsjedništva BiH nije napravio ništa značajno i da će vjerojatno tako i ostati.

"Mislim da će jako teško napraviti neke iskorake. Ne vidim nikoga tko je spreman napraviti ikakav kompromis, a takav čovjek nedostaje ovom sazivu", zaključio je Mladen Ivanić.