Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je čestitao političkim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka u BiH na postizanju dva sporazuma o izborima i ocijenio kako je riječ o “povijesnom iskoraku”.

Čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u BiH, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali su u srijedu sporazume koji bi trebali omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru i izmjene zakona o izboru Doma naroda i kolektivnog državnog predsjedništva.

Upućujem iskrene čestike na postignuta dva velika Sporazuma između političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka u BiH, kojima se dodatno približavaju europskoj obitelji. Svjedočimo povijesnom iskoraku kojim su otklonjene sve prepreke za održavanje izbora u Gradu Mostaru, kao i dodatnoj zaštititi europskih vrijednosti kroz legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, poručio je Grlić, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Uz sporazum o izborima u Mostaru, hrvatski i bošnjački dužnosnici su dogovorili i izmjene gradskog statuta na čemu je inzistirala bošnjačka strana kako bi se spriječila mogućnost preglasavanja i dominacija brojnijih Hrvata prema Bošnjacima.

Sporazumom o izmjenama izbornoga zakona precizira se kako će se zajamčiti ‘legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda’.

Izmjene bi trebalo provesti u skladu s presudama ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje su osporile dijelove izbornog zakonodavstva.

(Hina)