Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je na press konferenciji Saveza za promjene da će tražiti odgađanje redovne sjednice Predsjedništva BiH, i tražiti izvanrednu – budući da na to ima pravo.

Sve se ovo događa u svjetlu odluke da se pokrene postupak revizije presude BiH protiv Srbije, za što stranke članice SZP, vladajuće koalicije u RS, NSRS i Srbije optužuju Bakira Izetbegovića, javlja N1.

''Pokušat ću vratiti stvar u legalne institucije. Sazivanje sastanka prije odluke je besmisleno. Ja nisam naivan da bi na bazi sastanka Izetbegović odustao od toga. Nakon odluke da će ići u reviziju, uložit ću napor da se vrati u legalne institucije'', kazao je Ivanić.

Dodao je da je onda na njegovim kolegama iz Predsjedništva BiH kako će se opredijeliti.

''Pitanje je, je li BiH za to da se pokrene revizija? Važna je to sjednica, a Predsjedništvo će se nakon razvoja događaja morati opredijeliti. Ovisit će od toga stabilnost i funkcioniranje institucija'', kazao je Ivanić.

Priznao je da nema namjera baviti se revizijom, ali i to da će se baviti stvarima koje su otkrivene nakon revizije. ''Nijedna institucija BiH nije razgovarala o reviziji. To je dovoljan znak. Evidentno je da unutar BiH postoji struktura oko Izetbegovića, i da ona uporno nastavlja raditi bez obzira na upozorenje'', prenosi Hrvatski medijski seris.

Ivanić je kazao kako je Izetbegović privatizirao veleposlanstvo BiH u Haagu, odnosno veleposlanicu.

''Crnadak ima pravo komunicirati i reći svoj stav o onome što se događa u BiH. On je osoba preko koje Sud pravde komunicira s BiH. To je pravo i ni Izetbegović mu ga ne može oduzeti'', ocijenio je.

''A da ne govorim o implikacijama bošnjačkog člana Predsjedništva bošnjačkom veleposlaniku po diplomatsku mrežu. Zamislite da ja kažem da nijedan srpski veleposlanik ne smije proslijediti niti jedno pismo ministra'', riječi su Mladena Ivanića.

Kazao je da pojedinci nisu svjesni što rade i kako su se ''osilili''.

''Izetbegović misli da BiH misli samo ono što on misli. Poštenije bi bilo da je rekao da on kao bošnjački član hoće da pokrene tužbu. Iskoristit ću agenta, to bi bilo poštenije da je rekao. Ako misli da će me disciplinirati, grdno se vara. Ja neću biti ničiji sluga'', kazao je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Kazao je i to da će komunicirati s MSP, koristit će izaslanika, te da neće koristiti diplomate – jer sumnja da bi veleposlanica BiH u Haagu predala njegovo pismo.

''Ja se tuđim perjem, za razliku od Bakira ne kitim. Ja ne govorim u ime BiH, nego u svoje ime. Ono što ja napišem je dovoljno snažno da se uzme u razmatranje'', kaže Ivanić

Kaže da će sačekati ishod izvanredne sjednice Predsjedništva, pa će ići s molbom NSRS da i oni sjednicu odgode nakon te.

''Ovo nije tekuća kriza, ovdje je u pitanju sve ono što se oko revizije otvorilo. Suštinsko pitanje za dugoročnu budućnost BiH''.

Kazao je da je BiH zemlja u kojoj srpski narod ima svoj stav, ima svoje lidere i to razumom treba braniti.