Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić i američka znanstvenica Brenda Schulman dobitnici su nagrade Louis-Jeantet za medicinu 2023. godine za doprinos razumijevanju funkcija ubikvitina i mehanizama ubikvitinacije.

500.000 švicarskih franaka

Nagrada Louis-Jeantet za medicinu jedna je od najprestižnijih nagrada za biomedicinska istraživanja, a istoimena zaklada sa sjedištem u Ženevi dodjeljuje je od 1986. godine istaknutim i još uvijek aktivnim znanstvenicima, piše Jutarnji.hr.

Ubikvitinacija igra ključnu ulogu u razgradnji proteina i kontroli brojnih životnih procesa. Poremećaji ubikvitinskog sustava doprinose razvoju bolesti poput raka, neurodegeneracije, upalnih i kardiovaskularnih bolesti. Nagradom Louis-Jeantet za medicinu 2023.

Zaklada odaje priznanje doprinosu prof. Đikića i prof. Schulman za bolje razumijevanje ubikvinitacije, razvoja bolesti, kao i otkrivanju mehanizma djelovanja novih terapijskih postupaka. Nagrada je vrijedna 500.000 švicarskih franaka, a svečana dodjela održat će se 26. travnja 2023. u Ženevi.

Jako sam ponosan što sam dobitnik nagrade Louise-Jeantet za medicinu sa svojom kolegicom i prijateljicom Brendom Schulman. Zahvaljujem svim članovima svog laboratorija, kolegama u Frankfurtu i svim suradnicima diljem svijeta koji su pokazali da je kultura zajedničkog rada i dijeljenja znanstvenih podataka ključna za promicanje novih znanstvenih otkrića - izjavio je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

Niz priznanja

Ivan Đikić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu.

Znanstveno se usavršavao u laboratoriju prof. Josepha Schlessingera u New York, jednog od najcitiranijih znanstvenika današnjice, a nakon toga postaje voditelj laboratorija u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Uppsali (Švedska).

Redoviti je profesor medicine na Sveučilištu Goethe, direktor Instituta za biokemiju II (IBC2) u Frankfurtu te jedan od trojice osnivača Frankfurtskog instituta za rak (Frankfurt Cancer Institute; FCI), posebne vrste translacijskog onkološkog centra za koji je do 2025. godine osigurano čak 116 milijuna eura.

Dobitnik je niza priznanja među kojima se ističu najprestižnija njemačka znanstvena nagrada "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013., nagrade američkog (AACR) i europskog (EACR) i njemačkog (DKH) udruženja za rak, Hans Krebs nagrade i drugih.

Član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti te i Američke akademije znanosti i umjetnosti. Đikić je, također, jedan od rijetkih znanstvenika koji je dobio čak tri projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), poznatih kao "znanstveni Oscari".