Džihadist tzv. Islamske države zarobljen u Iraku, priznao je kako su planirali upotrijebiti iperit, objavili su američki dužnosnici.
Vjeruje se kako je borac IS-a, kojeg su prošli mjesec zarobile američke postrojbe za specijalne operacije, stručnjak za kemijsko oružje, prenosi USA Today.

Prema priznanju zarobljenika, Islamska država je bojni otrov namjeravala upotrijebiti protiv Kurda.

Agencija AP je prije ove informacije objavila da su specijalne snage američke vojske uhitile šefa jedinice Islamske države koja je pokušavala razviti kemijsko oružje. Navodno je riječ o Sleimanu Daoudu al-Afariji, prenosi Danas.hr.

Iperiti (sumporni iperiti)  su klasa srodnih citotoksičnih kemijskih oružja. Spadaju u kategoriju plikavaca i izazivaju velike plikove na izloženoj koži i u plućima. Jedan su od bojnih otrova koje jednostavnije sintetitizirati, i u određenim oblicima koristi se još od početka 19, stoljeća.

Ipak, čisti oblik razvili su Nijemci tijekom prvog svjetskog rata i prvi put upotrijebili u bitci kod belgijskog Ypresa 1917. Hrvatski naziv, iperit, nastako je upravo prema tom belgijskom mjestu, dok  engleski naziv, "mustard gas" dolazi od karakterističnog mirisa gorušice ili češnjaka.