Za liječenje novog koronavirusa istražuje se 40 različitih lijekova, među kojima su nove formule, ali i postojeći lijekovi koji se inače koriste u terapijama drugih bolesti, piše Večernji list.

Za neke od njih započele su kliničke studije što, ovisno o fazi u kojoj se nalaze i o kojem je lijeku riječ, znači testiranje na pacijentima.

Prema podacima Europske agencije za lijekove (EMA), među potencijalnim su lijekovima za liječenje ove nove virusne bolesti koja je uzrokovala pandemiju remdesivir, lopinavir/ritonavir, koji se trenutačno koristi u terapiji HIV-a, klorokin i hidroksiklorokin koji se koriste u liječenju malarije i nekih autoimunih bolesti, interferoni sistemske primjene koji su terapija u bolestima poput multiple skleroze te monoklonska protutijela s djelovanjem na imunološki sustav.

Remdesivir konkretno ide u istraživanje u 15 centara u Velikoj Britaniji, a riječ je o formuli koja se istražuje više od desetljeća.

Idućih tjedana, prema priopćenju kompanije Gilead koja stoji iza tog lijeka, očekuju podatke o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti.

Upravo su potencijalne nuspojave, odnosno sigurnosni profil lijeka, obvezan dio istraživanja, na što su nedavno upozorili i iz Nacionalnog stožera, dok je s druge strane također činjenica da se u ovakvim situacijama poput pandemije novog koronavirusa pokušava do terapije doći što prije. Stoga se već iskušavaju različiti lijekovi, odnosno kombinacije onih postojećih.

Što se tiče razvoja cjepiva za novi koronavirus, prema podacima te agencije, dva su cjepiva ušla u prvu fazu kliničkih ispitivanja, što znači da se provode testiranja na zdravim dobrovoljcima, piše Večernji list.

''Zbog složenosti procesa teško je predvidjeti vremenski okvir razvoja lijekova i cjepiva. Prema trenutačno dostupnim podacima i postojećem iskustvu u razvoju cjepiva, EMA procjenjuje da će biti potrebna najmanje godinu dana za davanje odobrenja za stavljanje u promet cjepiva protiv bolesti COVID-19, kao i osiguravanje dovoljnih količina cjepiva za primjenu kod velikog broja ljudi. Dovoljnu količinu doza cjepiva potrebno je proaktivno izračunati za potrebe svih država članica Europske unije (EU)'', objasnili su iz EMA-e.