Islamska država objavila je kakvom je eksplozivnom napravom 31. listopada oboren ruski avion, javlja specijalizirana stranica za praćenje aktivnosti radikalnih islamista, SITE. U tom terorističkom napadu ubijene su 224 osobe, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je odmazdu protiv počinitelja napada.

Islamska država priopćila je da je najprije htjela nad Sinajem srušiti neki zapadni avion, ali je promijenila odluku kada je Rusija počela bombardirati položaje džihadista u Siriji.

Fotografija improvizirane eksplozivne naprave objavljena je u magazinu Dabik, glasilu Islamske države, koje izlazi već godinu dana i u kojem su, u prethodnim brojevima, izlazili intervjui sa najpoznatijim islamistima, poput Abdelhamida Abauda, glavnog organizatora napada u Parizu.

Prema članku u Dabiku, bomba kojom je uništen avion ruske tvrtke  "Kogalimavija", uništen je napravom koja se sastoji od eksploziva smještenog u limenku od soka, upaljača i improviziranog okidača.

Tragovi eksploziva su pronađeni u olupini ruskog aviona koji se 31. listopada srušio u Egiptu nedugo po polijetanju.

Rusija nudi 50 milijuna dolara za informaciju o onima koji su umješani u taj teroristički napad. Egipatske vlasti uhitile su dva službenika zračne luke u Sharm el Šeiku.

Putnički avion ruske tvrtke "Kogalimavija", koji je putovao na liniji od Sharm el Šeika do Sankt Peterburga, srušio se sa 224 osobe u sjevernom dijelu Sinajskog poluotoka.