"Islamska država" podučava djecu od rođenja ekstremističkom obrazovanju poput nacističkog režima, kako bi stvorila "smrtonosniju" generaciju, navodi se u istraživanju organizacije "Klijam" iz Londona.

U izvještaju pod nazivom "Djeca Islamske države" ukazuje se na indoktrinaciju te organizacije putem škola i kampova za obuku u kojima su djeca ohrabrivana da posmatraju javna pogubljenja, da drže odsječene glave i da ubijaju.

"U pristupu `Islamske države` obrazovanju vide se elementi nacističke Njemačke na način na koji se posmatraju djeca i pedagogija. Elementi nacističke Njemačke mogu se vidjeti u sustavnoj indoktrinaciji djece u školama i kampovima za obuku", ističe se u izvještaju.

Prema navodima "Kilijama", džihadisti su vrlo brzo preuzeli kontrolu nad obrazovnim sustavom u Siriji i Iraku kako bi pripremili novu, jaču generaciju mudžahedina koji su okrenuti ekstremnim vrijednostima od rođenja.

Istraživanje je obavljeno putem studije propagande sa djecom i zasniva se na informacijama iz pouzdanih izvora unutar "Islamske države".

Rezultate istraživanja usvojile su UN i trebaju biti objavljeni u srijedu u britanskom parlamentu, prenosi britanski "Independent".

"Najviše zabrinjava to što `Islamska država` priprema vojsku indoktrinacijom djece u školama i navikavajući ih na nasilje putem javnih egzekucija, posmatranjem video snimaka i dajući im oružje", navode autori izvještaja.