ISIL-ov ogranak u Egiptu službeno je objavio rat palestinskom Hamasu na snimci koja prikazuje smaknuće njihovog navodnog suradnika, javljaju svjetski mediji.
 
"Nikada im se nemojte predati. Koristite eksplozive, pištolje s prigušivačima i bombe. Bombardirajte njihove sudove i sigurne lokacije, jer oni su stupovi tiranije koji podupiru njihovo postolje", rekao je muškarac s nožem u ruci na snimci objavljenoj u srijedu, izjavila je organizacija SITE Intelligence Group koja prati ekstremistički sadržaj na internetu.
 
Snimka prikazuje muškarca na koljenima u narančastom kombinezonu optuženog za suradnju s Hamasom, dok ISIL-ov militant stoji iza njega s pištoljem u ruci. Video je sličan prethodnim snimkama ubojstava američkih i britanskih taoca u 2014. godini.
 
"Hamas ide putem nevjernika sa zapada"

ISIL-ovi militanti navode da je razlog za objavu rata Hamasovo pokoravanje drugih islamističkih militanata te neuspjeh u sprečavanju američkog priznanja Jeruzalema za glavni grad Izraela. Snimka navodno započinje kadrovima Trumpove najave o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem prošlog mjeseca.
 
Washington Post objavio je da se sukob između dvije islamističke skupine zakuhava već više od godinu dana, djelomično zbog Hamasovih napada na ISIL-ove sljedbenike u pokušaju osiguravanja granice s egipatskim Sinajskim poluotokom i poboljšanja odnosa s Egiptom.
 
Iako Hamas dijeli ISIL-ove radikalne poglede i neprijateljstvo prema Izraelu, većinom se fokusira na borbu protiv Izraela te ignorira pozive na globalni vjerski rat protiv zapada.
 
U videu objavljenom u srijedu ISIL navodi da Hamas "ide putem nevjernika zapada". ISIL je i u 2015. prijetio da će zbaciti Hamas s vlasti u pojasu Gaze zbog "nedostatka potpore islamu na tom području", objavio je Reuters.