Američki kibernetički napadi na iranske ciljeve nisu bili uspješni, rekao je iranski ministar za telekomunikacije samo nekoliko dana nakon objave Pentagona o izvođenju odavno planiranog napada radi onesposobljavanja iranskog sustava za lansiranje projektila.

Dugogodišnje tenzije između dva rivala, Irana i Sjedinjenih Država, na vrhuncu su nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak opozvao vojni udar na tu zemlju kao osvetu za rušenje bespilotne letjelice u Hormuškom tjesnacu.

U četvrtak, međutim, Pentagon je proveo dugo planirani kibernetički napad, objavili su na portalu Yahoo News citirajući bivše obavještajne službenike. Kibernetički napad onesposobio je iranske sustave za lansiranje projektila, objavio je Washington Post u subotu.

"Jako se trude"

"Jako se trude, ali nisu uspjeli izvesti uspješan napad", napisao je iranski ministar za telekomunikacije Mohammad Javad Azari Jahromi na Twitteru.

"Medije zanima je li navodni kibernetički napad na Iran istina", rekao je. "Prošle godine državnim sustavom za računalnu obranu zaustavili smo 33 milijuna napada", dodao je Jahromi.

Jahromi je nazvao napade na iranske računalne mreže "kibernetičkim terorizmom", smjerajući na Stuxnet, prvi javno poznati računalni virus upotrijebljen u napadima na industrijske strojeve koji su za cilj imali iranska nuklearna postrojenja u studenome 2007.

Stuxnet, virus koji su navodno razvili SAD i Izrael, otkriven je 2010. kada je bio upotrijebljen u napadu na postrojenje za obogaćivanje uranija u iranskom gradu Natanzu.

Washington je optužio Teheran za pojačavanje kibernetičkih napada.

Službenici su primijetili porast u "zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima" usmjerenim prema SAD-u koje provode osobe povezane s iranskom vladom, rekao je Chris Krebs, direktor agencije za kibernetičku sigurnost u ministarstvu za domovinsku sigurnost.