"Mali poklon vlade narodu" - tim je riječima iranski predsjednik Hassan Rouhani u nedjelju objavio da je u Iranu otkriveno naftno polje koje će, vjerojatno za trećinu, povećati državne rezerve što je, kako je istaknuo, "dobra vijest" za Iran koji je suočen s američkim gospodarskim sankcijama.

"Otkrili smo nalazište nafte koje, kako se procjenjuje, sadrži oko 53 milijarde barela nafte", rekao je Rohani tijekom govora održanog u Yazdu pa dodao: "Takvo bi otkriće moglo za trećinu povećati naše državne rezerve."

Krajem 2018. one su iznosile 155,6 milijardi barela, podaci su iz najnovijeg broja "Statističkog pregleda svjetskih energetskih zaliha" koji je objavila grupa BP.

Iran četvrti na svijetu po nalazištima nafte

Iran je tako zauzeo četvrto mjesto u svijetu, odmah iza Venezuele, Saudijske Arabije i Kanade.

Nalazište je široko 2400 km2, a duboko 80 metara, a prostire se od "Bostana do Omidije", dva grada u jugozapadnoj iranskoj pokrajini Huzestan, kazao je Rouhani.

Ovo je "mali poklon vlade narodu Irana", kazao je predsjednik države, s obzirom na to da gospodarstvo zemlje pati zbog gospodarskih sankcija koje su ponovno uvele Sjedinjene Države 2018.

Očekuje se da će iranski BDP ove godine pasti za 9,5 posto, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).