Iran je obećao palestinskom militantnom pokretu Hamas podršku u borbi protiv Izraela u pojasu Gaze, prenose iranski državni mediji.

U telefonskom razgovoru u subotu s čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom general Esmail Qa’ani, zapovjednik brigada al-Quds Iranske revolucionarne garde, obećao je punu podršku Irana, prenijeli su državni mediji te bliskoistočne zemlje, piše Hina.

Haniyeh je zahvalio Iranu na podršci i poručio da borba protiv Izraela nije samo Hamasova, nego cijelog muslimanskog svijeta, prenosi agencija dpa.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif je ranije u subotu otkazao susret s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom jer je austrijska vlada postavila izraelsku zastavu na svom sjedištu u znak „solidarnosti“ s Izraelom.

Iran židovsku državu smatra svojim glavnim neprijateljem te podržava skupine koje se bore protiv Izraela, poput Hamasa u Gazi ili Hezbollaha u Libanonu.

Cijelo iransko vodstvo ovaj je tjedan „snažno osudilo brutalne i okrutne zločine“ Izraela nad Palestincima.

Izrael je u noći na nedjelju bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi, a ta skupina odgovorila je raketnim napadima na Tel Aviv.

Najmanje troje Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na enklavu, objavili su tamošnji zdravstveni dužnosnici, a velik broj stanovnika je ozlijeđen. Tijekom noći Gazom odzvanja zvuk bombardiranja, prenosi agencija Reuters.

I dio Izraelaca u Tel Avivu i njegovom predgrađu noć je proveo u skloništima zbog raketnih napada iz Gaze. Oko 10 osoba ozlijeđeno je u bijegu u skloništa.

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 djece. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece.

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio 12 katova visoku zgradu koja je bila sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi „nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni“.

Izraelske snage u nedjelju su gađale dom Yehye Al-Sinwara koji od 2017. vodi politička i vojna krila Hamasa u Gazi, objavila je televizijska postaja te skupine.

U nedjelju će o eskalaciji sukoba između Izraela i Palestine raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.