Iran je čestitao Iraku na objavi pobjede nad džihadističkom grupom Islamska država u Mosulu i ponudio je pomoć u obnovi razorene zemlje.

- Čestitamo hrabrom narodu i vladi Iraka na oslobađanju Mosula - naveo je na tweetu objavljenom u nedjelju navečer iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

- Kada se Iračani udruže, nema granica njihovim postignućima - navodi šef iranske diplomacije.

Irački premijer Haider al-Abadi u nedjelju je obišao Mosul, službeno  obilježavajući okončanje teške kampanje na preotimanju grada od džihadista u kome je Islamska država prije tri godine proglasila kalifat.

I ostali iranski dužnosnici požurili su da proglase pobjedu, najveći irački trijumf u borbi protiv džihadista.

- To je veliko postignuće na putu ka okončanju divljačkog prisustva i akcija zločinačkog Daesha (Islamske države) protiv iračkog naroda - navodi Ali Shamkhani, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, u poruci Abadiju i velikom ajatolahu Aliju al-Sistaniju, najcjenjenijem iračkom vjerskom čelniku.

- Vlada, oružane snage i hrabri narod Irana spremni su da ponude pomoć raseljenim licima i ranjenicima u ratu, kao i da pomognu u obnovi gradova i vitalne infrastrukture u zemlji - navela je državna novinska agencija Irna izjavu Shamkhanija.

Ministar odbrane Hossein Dhghan i načelnik generalštaba Iranskih oružanih snaga, general major General Mohammad Bagheri, također su čestitali Abadiju, navodeći kako su spremni da ojačaju vojne i sigurnosne veze s Bagdadom, prenosi AFP.

Dnevnik.ba