Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ocijenio je u ponedjeljak da je američki "vojni neuspjeh" u Afganistanu prilika za uspostavu trajnog mira u toj zemlji.

Talibanski pobunjenici preuzeli su u nedjelju kontrolu nad Kabulom nakon što su se strane snage povukle iz Afganistana, a afganistanska vojska razbježala.

Washington je prije optuživao Iran da potajno pomaže talibanskim borcima u borbi protiv američkih snaga. Teheran, koji podržava inkluzivnu afganistansku vladu koja bi uključivala sve etničke skupine i sekte, to niječe.

"Američki vojni poraz i povlačenje moraju postati prilika za obnovu života, sigurnosti i trajnog mira u Afganistanu", rekao je Raisi, a prenijela iranska državna televizija.

Šijitski Iran neprijatelj je radikalnih sunitskih talibana već desetljećima, ali zadnjih nekoliko godina otvoreno se sastajao s talibanskim vođama. Teheran je u srpnju bio domaćin sastanka predstavnika tadašnje afganistanske vlade i visokog talibanskog političkog odbora.

Iran je u nedjelju kazao da je pripremio privremeni smještaj u tri pokrajine za afganistanske izbjeglice.

No, budući da mu je gospodarstvo teško pogođeno američkim sankcijama, Teheran potiče više od dva milijuna afganistanskih izbjeglica bez dokumenata i 800.000 registriranih koji se već nalaze u Iranu da se vrate kući.