Temeljno pitanje kojim ćemo se baviti nije kako pomoći BiH da krene naprijed, nego kako spriječiti da krene unatrag. Trenutni trendovi pokazuju postojanje napori da se ponište forme, istaknuo je visoki predstavnik Valentin Inzko u svom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a.

RS blokira rad državnih institucija

“Kao problem istaknuo bih politiku RS koja isklučuje rad državnih institucija i nerazumno blokira budžet BiH, dok istovremeno povećava budžet entiteta. Također bih želio skrenuti pažnju na nedostatak održive fiskalne koordinacije u BiH i povezane koordinacije fiskalnog koordinacijskog tijela, takozvanog Fiskalnog savjeta”, napomenuo je Inzko.

'Odliv mozgova'

“Podaci o migracijama i odlivu mozgova govore da je pola BiH emigriralo iz države. U skladu sa Svjetskom bankom najveći domaći rizik je izazovna politička strukturna reforma. Ljudi žele poslove, ali i pravdu”, naveo je Inzko.

“Sljedeće godine je 25. obljetnica mirovnog sporazuma. Vladavina prava, sloboda medija, borba protiv korupcije, opći nedostatak politike, ravnopravnost spolova i dalje su ogromni problemi u BiH. Sada je važnije nego ikada sačuvati Dejtonsku strukturu i ovlaštenja koja su dana visokom predstavniku. Međunarodna zajednica mora raditi i ispuniti obećanja za bolju budućnost građana BiH”, naveo je Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Put ka EU

“Europska komisija je dala svoje mišljenje o BiH, to jest o njenoj aplikaciji za člansvo u EU. EK je istakla 14 ključnih područja na kojima se BiH mora popraviti kada je riječ o procesu otvorenih pregovora za pristupanje pošto je cilj za članstvo EU jedno od ključnih područja koje zahtijeva konsenzus na političkom spektru, on treba biti polazna točka BiH, odnosno stranke na tom polju moraju pronaći zajednički put. Trenutna blokada državnog parlamenta onemogućava BiH provođenje reforme kako bi se poboljšala u ključnim područjima koja su istaknuta u tom mišljenju.”

“Vlasti RS su najavile sjednice koje će se održati kasnije tijekom mjeseca gdje će razgovarati o odlukama visokog predstavnika. Oni neprestano preispituju validnost naših odluka. Također se protive uspostavljanju i održivosti državnih institucija i kažu da bi se RS mogla povući iz tih institucija, bez obzira što su sve odluke ratificirane na državnom i entitetskim parlamentima”.

Inzko smatra da je zabrinjavajuće da se ovi pokreti stalno pojavljuju uz destabilizirajuću rektoriku koja postoji, a lideri i dalje tvrde kako su posvećeni EU integracijama.

Visoki predstavnik je izrazio zabrinutost sve jasnijim tezama tri vodeće političke stranke u BiH, od kojih svaka iznosi svoj stav i svoje viđenje zemlje.

Alarmantni signal

“Neki politički lideri i dalje daju separatističke teze i predviđaju da će se BiH raspasti, dok neki hrvatski predstavnici također traže teritorijalno preuređenje države. U isto vrijeme, najveća bošnjačka stranka kao i 2015. godine i sada su usvojili platformu stranke, koja zagovara RBiH, što takođe nije od pomoći ovim okolnostima”, napominje Inzko.

Inzko je pomenuo i “militarizaciju policijskih snaga RS”, nazvavši je alarmantnim signalom za Europu.

“U ovakvom okruženju moramo misliti na militarizaciju policijskih snaga RS. To šalje alarmantni signal Europi. Mormao budno pratiti ovo pitanje i boriti se protiv separatistčke retorike. Ne treba nam više policije. Umjesto toga, treba nam manje policije”, navodi visoki predstavnik.

Sramotno negiranje genocida

Inzko također je rekao da je posebno sramotna pojava revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama kako međunarodnih tako i domaćih pravosudnih organa, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju – tijelo koje je ustanovilo Vijeće sigurnosti UN-a.

"U Srebrenici je 1995. godine počinjen genocid! Ništa i nitko ne može promijeniti tu činjenicu", kazao je Inzko.

Zahvalio se pojedincima i organizacijama koji čuvaju istinu o Srebrenici i nastavljaju tragati za pravdom, posebno Majkama Srebrenice.

"Majke zaslužuju naše najdublje poštovanje i divljenje" rekao je visoki predstavnik.

Iz Ureda visokog predstavnika istaknuto je da je poruka visokog predstavnika Inzka političarima bila je jednostavna: "Prevaziđite međusobne razlike, odbacite destabilizirajuću retoriku i osigurajte napredak zemlje na europskom putu".

Bljesak.info