Danas su u Sarajevu veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka, potvrđeno je iz OHR-a.

''Upravni odbor se raduje suradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što 1. kolovoza 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljedniju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH'', priopćeno je.

Dodaju da će OHR sada obavijestiti glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o odluci Upravnog odbora PIC-a.

''Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina'', priopćeno je iz OHR-a.

Potvrđeno je i da se Ruska Federacija se nije složila s ovom odlukom.

Inzko je za Radio Federacije BiH govorio upravo pred ovu odluku.

''Kad je riječ o gospodinu Schmidtu, mog vjerojatnog nasljednika, mislim da će odluka pasti već sljedećih dana, PIC će o tome raspravljati i Schmidt ima ogromne šanse budući da ga podržavaju sve zemlje PIC-a, osim jedne'', kaže Inzko, u nadi da će i ta zemlja dati svoju podrušku, jer ju je u on svojevremeno dobio.

Rekao je i kako ''postoje neke frustracije kod Hrvata i može se i treba imati razumijevanja, ali isključivo da se napravi jedan fini Izborni zakon koji će važiti za cijelu BiH''.

''Ide teško, već deset, petnaest godina se pokušava, ali to treba riješiti'', rekao je, između ostalog, Inzko.