''Ponuda da se Valentin Inzko i Milorad Dodik zamijene za plaće i dalje stoji'', priopćeno je iz OHR-a za N1, nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio Inzka da ni u BiH, a ni u svojoj zemlji ne plaća porez.

"U suštini, on se čvrsto drži svoje visoke plaće koja mjesečno iznosi 24.000 eura, plus plaćeni troškovi", rekao je Dodik novinarima u Moskvi, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Naveo je da visoki predstavnik ni u BiH, a ni u svojoj zemlji ne plaća porez, zbog čega je spreman da stalno piše negativne izvještaje, kako bi što duže zadržao svoj položaj, ali da on vjeruje da će tome uskoro doći kraj.

N1 je nakon Dodikovih izjava, zatražio komentar Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Plaću visokog predstavnika financira međunarodna zajednica, a ne predsjednik entiteta RS, i taj iznos je daleko manji od iznosa koji predsjednik Dodik stalno spominje. Podsjetili bismo na komentar visokog predstavnika na ovu temu: 'Ponuda gospodinu Dodiku da se zamijenimo za ukupna mjesečna primanja i dalje stoji. Tako će konačno zadovoljiti svoju radoznalost, ali bojim se, biti i razočaran. Na kraju krajeva, čak i ako bih ja, kao visoki predstavnik, radio besplatno, ništa se ne bi promijenilo'', rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u priopćenju koje je upućeno iz OHR-a.

"Ali, vratimo se realnosti: kada su u pitanju uvjeti za zatvaranje OHR-a, željeli bismo podsjetiti da je njih donijelo Vijeće za provođenje mira 2008. godine, kada je na poziciji visokog predstavnika bio Miroslav Lajčak i oni su svima dobro poznati kao agenda 5+2. Ništa se od tada nije promijenilo, niti se tome što dodavalo. Podsjećamo Vas, međutim, da je drugi uvjet 'pozitivna ocjena političke situacije zasnovana na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma'. Na bosanskohercegovačkim liderima je, uključujući i predsjednika Dodika, da te uvjete ispune. Svako neispunjavanje samo produžuje mandat visokog predstavnika", stoji u priopćenju.