Interpol je na zahtjev pravosudnih organa BiH raspisao još jednu, sedmu, crvenu potjernicu za državljaninom BiH zbog osnova sumnje na terorističke aktivnosti, a riječ je o Senadu Kasupoviću (36) iz Velike Kladuše.

Svih sedam osoba s Interpolove potjernice dovode se u sumnju da su se borila ili se bore za terorističku organizaciju Islamsku državu u Siriji i Iraku, piše Dnevni avaz navodeći kako su osumnjičeni i da su borci paravojnih formacija u Siriji kojima rukovodi Islamska država, poput militantne organizacije Al nusra i drugih.

Navodi se da je Kasupović osumnjičen za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam, a u Siriju, prema operativnim saznanjima sigurnosnih agencija u BiH, otputovao je u srpnju 2013. godine.

Međunarodne potjernice raspisane su i za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Čufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca, dok je šesta potjernica izdana za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem (50).

Ove osobe, prenosi Srna, nalaze se u Siriji, a usko su bila povezana s Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom vehabija u BiH, koji je prije 15 dana pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja državljana BiH za odlazak na strana ratišta.

Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH, 260 državljana BiH nalazi se na ratištima u Siriji, a od početka izbijanja sukoba 2011. godine, do danas u BiH vratilo ih se samo 40.

U Sudu BiH trenutno se za pridruživanje Islamskoj državi vodi postupak protiv osam osoba, dok su četiri osumnjičena priznala krivicu. Nepravosnažno je osuđeno pet osoba, dok je ukupno za terorizam i povezivanje sa ovom terorističkom organizacijom osuđeno 10 osoba, pri čemu je ukupno izrečena kazna od 21 godine zatvora.