Problemi s konfiguriranjem routera, smetnje prilikom bežičnog načina povezivanja, potencijalni kvarovi na routeru i nemogućnost spajanja s pružateljem internetske usluge samo su neki od problema koji mogu pogoditi svakog od korisnika interneta. Jeste li i sami imali neki od problema s internetom? Što je s brzinom?

Pruža li vam pružatelj usluga onakvu brzinu skidanja/učitavanja na kakvu po ugovoru imate pravo? U nastavku ovog članka govorit ćemo nešto o tome što može uzrokovati sporost interneta te što svako od nas korisnika može učiniti kako bi li maksimizirao brzinu i pritom otklonio sve postojeće probleme, piše Noob.ba.

Router je recimo to tako, “glavni odgovorni” za spajanje korisnikovog računala s internetom, odnosno s pružateljem internetskih usluga. Iz tog razloga nerijetko se zna dogoditi da problem sa internetskom vezom leži baš u routeru. Nepravilno konfiguriranje glavni je krivac koji može dovesti do toga da korisnik uopće ne može ostvariti pristup internetu ili da prilikom spajanja nailazi na mnoge druge probleme.

Kako bismo sve potencijalne probleme koje može uzrokovati router zaobišli uvijek je dobra ideja prvo i najprije pravilno konfigurirati router. Svaki router dolazi s određenim postavkama internetskog pružatelja usluga koje ne treba mijenjati (osim u iznimnim slučajevima, za što se ipak savjetuje da takve aktivnosti obavlja stručna osoba).

Pazite na remećenje signala jer i to može dovesti do usporavanja internetske brzine

Svaki internetski signal, kako bi došao od pružatelja usluga do routera (pa onda i do uređaja, odnosno do krajnjeg korisnika), navodi Pcchip, varira u snazi zbog različitih uzroka i razloga. Ovo je pogotovo osjetno kod Wi-Fi signala.

Vrlo često se može dogoditi da Wi-Fi signal internetske veze bude slab zbog različitih smetnji koje mogu nastati u prostoru gdje se nalazi router i gdje se korisnik pokušava preko Wi-Fi-ja spojiti na internet.

Šta može dovesti do remećenja signala Wi-Fi veze?

Kućanski uređaji, pozicija routera, pa čak i bežična mreža od susjeda, samo su neki od uzroka koji mogu pogoršati Wi-Fi signal. Pazite gdje se nalazi router u vašem domu. Je li on smješten na visokoj poziciji i na mjestu u kući/stanu odakle će signal biti maksimalno dostupan svima? Je li router možda smješten negdje na donjoj polici, između televizora, konzole, različitih drugih kabela i ostalih uređaja?

Sve ovo može itekako uzrokovati opadanje u kvaliteti signala. Postavite svoj router negdje gdje će on odašiljati najsnažniji mogući signal (i ako je to moguće neka on ne bude okružen drugim uređajima te neka bude postavljen na neku povišenu poziciju). Što je uređaj bliže routeru to će biti bolja Wi-Fi povezivost.