Jedan od glavnih prigovora Instagramu definitivno je nemogućnost dijeljenja linkova u objavama. U teoriji, svatko može ubaciti link u tekst objave, ali on neće biti aktivan kao link.

Korisnici su tome doskočili tako što su linkove dijelili u opisu profila, no to je samo kratkoročno rješenje. Profili s više od 10 tisuća pratitelja mogu ubaciti link u svoje Storyje, no to se pokazalo učinkovitim samo za veoma popularne profile.

Međutim, ako je suditi prema novom patentu koji je Instagram registrirao, linkovi bi mogli postati dostupni u svim objavama. Postoji ipak jedna kvaka. Prema patentu, ubacivanje linkova u objave Instagram bi naplaćivao, prenosi Zimo.

Točnije, korisnik koji u objavu stavi link, neće moći objaviti tu objavu bez plaćanja. Prema prijedlog u patentu, "aktiviranje linka" stajalo bi dva dolara, a link bi se "aktivirao" nakon što Instagram zaprimi potvrdu o plaćanju.

Iako cijena od dva dolara po linku ne izgleda puno, za velike tvrtke ili influencere lako bi se taj iznos mogao popeti i na nekoliko desetaka dolara po danu. Naravno, treba napomenuti da je iznos od dva dolara za sad samo dan kao primjer, dok će točan iznos biti utvrđen kad (i ako ) Instagram uvede ovu opciju.

S obzirom na to da Instagram planira i male promjene u dizajnu kako bi uveo poseban dio posvećen shoppingu te potaknuo korisnike da nastave pregledavati objave što dulje, uvođenje naplatnih linkova čini se logičnim nastavkom monetizacije. I više nego do sad.