Instagram kreće u borbu protiv botova i korisnika koji objavljuju neprimjeren i zavaravajuć sadržaj - takvim korisnicima slat će zahtjev za potvrdom identiteta.

Iz Instagrama su na službenom blogu objavili kako bi od nekih korisnika mogli zatražiti da im pošalju osobne dokumente kako bi potvrdili identitet. Razlog za takav potez, napominju iz kompanije, jest što žele zaštititi zajednicu na Instagramu od neprimjerenog ponašanja i zavaravajućih objava. Također, žele biti sigurni da sadržaj objavljuju "pravi" korisnici, a ne botovi ili profili napravljeni s ciljem širenjem nekakvih lažnih informacija.

Tako bi od profila u čijim objavama Instagram prepozna obrasce potencijalnog neautentičnog ponašanja kompanija već od danas mogla zatražiti potvrdu identiteta. Više je načina na koji bi korisnici mogli potvrditi svoj identitet - od osobne karte, putovnice ili vozačke dozvole do drugih dokumenata, čiji je popis nabrojen na stranicama Instagrama, prenosi Zimo.co.Također, pored toga korisnici će nekada morati snimiti i selfie kako bi dokazali da su dokumenti koje su poslali njihovi.

Nakon verifikacije identiteta, profil potencijalno sumnjivih korisnika moći će nastaviti s radom kao i ranije, osim u slučaju potrebe daljnje istrage profila. Iz Instagrama nisu objavili detalje u kakvim bi slučajevima nastavili s daljnjom istragom. Osobni dokumenti pohranili bi se na sigurnom i izbrisali 30 dana nakon završetka procesa provjere, pokušali su umiriti sve osobe koje strahuju od potencijalnih problema s privatnosti prilikom dijeljenja osobnih dokumenata s Instagramom.

Na Business Insideru upozoravaju upravo na probleme s privatnosti koji se pogotovo odnose na osobe koje vode profile koji nisu povezani s njihovim imenom, a zbog otkrivanja identiteta mogli bi imati problema. Npr. osobe koje putem društvenih mreža dijele neke osjetljive informacije, organiziraju prosvjede i slično.