Republika Srbija zabranila je uvoz "HIPP Bio Instant kašica rižine pahuljice" zbog povećanog sadržaja arsena.

U Bosni i Hercegovini još se ne zna jesu li ove kašice uvezene na tržište.

Iz srbijanskog je Ministarstva zdravstva priopćeno kako proizvod ne odgovara uvjetima propisanim Zakonom o sigurnosti hrane i Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda. Rješenjem je zatraženo da se pošiljka vrati isporučitelju ili sigurno uništi uz posredovanje mjerodavne organizacije.

Agencija za sigurnost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih tijela entiteta i Brčko distrikta da provjere je li ovaj proizvod uvezen u BiH, a od uvoznika HIPP proizvoda u BiH zatraženo je žurno očitovanje.

Atacao d.o.o. Mostar, distributer proizvoda HIPP za BiH obavijestio je Agenciju za sigurnost hrane BiH kako nisu uvezli "'HIPP Bio Instant kašica-rižine pahuljice, 20g neto, lot 6001791, datum proizvodnje : 04.05.2016., rok uporabe: 30.11.2017. godine, HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija" niti distribuirali sporne pahuljice kupcima.

"Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora i dobivanju povratne informacije od nadležnih inspekcijskih tijela", priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.