Danas je održana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj su izabrani zastupnici za državni Dom naroda iz Kluba Hrvata i Bošnjaka.

Nakon obavljenog zadatka Privremene komisije za izbor i imenovanja, to radno tijelo je usvojilo zaključak da je postupak ovjere kandidatskih listi proveden u skladu sa Izbornim zakonom te je predložilo da se usvoji izvještaj kako bi zastupnici mogli glasovati.

Dom naroda FBiH ranije je dostavio je kandidatske liste Središnjem izbornoj povijerenstvu BiH za zastupnike državnog Doma naroda. Takvih listi ukupno je 13, a zaključkom SIP-a su sve potvrđene.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić (SDA) na početku sjednice tražio je pauzu od sat vremena. Nakon što su se vratili, zastupnici su glasovali i izabrali državne zastupnike.

Iz Kluba Hrvata su izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić.

U državni Dom naroda iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).