U petak, 10. travnja, održana je 15. sjednica Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i donesene su dvije zapovijedi.

Prvom zapovijedi se zabranjuje kretanje izvan svog mjesta prebivališta osobama s prostora Županije Zapadnohercegovačke osim u svrhe odlaska na posao ukoliko je to neophodno, za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku skrb, zatim osobe koje vrše opskrbu navedenih područja i za osobe koje iz vitalnih obiteljskih razloga pružaju skrb djeci ili starijima ili obavljaju kupovinu žitovnih namirnica za iste.

Dalje, Stožer ŽZH navodi da za osobe koje trebaju dozvole zbog odlaska na posao i one koji vrše opskrbu navedenih područja, propusnice će izdavati odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Ukoliko osoba pruža skrb djeci ili starijim osobama, odnosno vrši nabavku osnovnih životnih i medicinskih potrebština za iste, dozvolu će izdavati lokalni Stožer uz davanje potpisane izjave, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite ove županije.

Zapovijed se primjenjuje od 5:00 sati 11. travnja 2020. godine i vrijedi do daljnjeg.

Drugom zapovijedi se zapovijeda Upravi za inspekcijske poslove ŽZH angažiranje svih raspoloživih resursa i poduzimanje svih mjera s ciljem maskimalnog pooštravanja kontrole nad provedbom svih Zapovijedi Stožera CZ ŽZH vezanih za epidemiju korona virusa sukladno važećim propisima i nadležnostima Uprave za inspekcijske poslove.

Građani na ulicama-javnim prostorima moraju poštovani epidemiološke mjere održavanja fizičkog razmaka od minimalno 1.5 metra i obavezno nošenje maske, pamučne trake i slično.