Španjolska planira poslati četiri do šest njemačkih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, navodi danas španjolski dnevnik El Pais, pozivajući se na neimenovane vladine izbore.

Koji će broj tenkova biti poslan, ovisit će o borbenoj spremnosti tenkova i o tome koliko će još drugih zemalja sudjelovati u opskrbi Ukrajine tenkovima, rekao je izvor za španjolski dnevnik.

Španjolsko ministarstvo obrane nije za sada bilo dostupno za komentar. Kijev je uspio osigurati suglasnost zapadnih zemalja o tome da se u Ukrajinu pošalju tenkovi kako bi pomogli potisnuti rusku invaziju u trenutku dok Moskva ulaže silne napore ne bi li preokrenula situaciju na bojištu i ostvarila napredak u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je jučer rekao da njegova vlada u prvom valu očekuje od 120 do 140 zapadnih tenkova koje bi poslala koalicija 12 zemalja.

Po njegovim riječima, ti bi tenkovi uključivali njemačke Leoparde 2, britanske Challengere 2 i američke M1 Abramse, a Ukrajina se nada da će biti postignuta i suglasnost oko slanja francuskih tenkova Leclerc.