Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u četvrtak za ZDF televiziju da očekuje da će se cjepivo protiv COVID-19 pojaviti u narednim mjesecima i definitivno u narednoj godini.

''Optimist sam da ćemo u narednim mjesecima, i sigurno u idućoj godini, imati cjepivo'', kazao je Spahn.

Odbio je navesti konkretan mjesec u kojem će se cjepivo pojaviti i kazao je da još niije moguće reći koliko često bi ljudi trebali biti cijepiti, niti koliko bi dugotrajan imunitet protiv bolesti ona stvorila, piše Fena.

''Jednu stvar, međutim, mogu reći da ćemo zahvaljajući svima nama koji zajednički radimo - istražiteljima, znanstvenicima, javnosti - cjepivo vjerojatno dobiti brže nego ikada u povijesti ljudskog roda'', kazao je njemački ministar, prenosi Reuters.

 Podsjetimo, predsjednik Vladimir Putin ovaj tjedan rekao je da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv covida-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz umijeća ruskih znanstvenika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruske vlasti razgovaraju o procesu moguće provjere sigurnosti i učinkovitosti za novo cjepivo protiv covida-19 koje je odobrila Rusija, rekao je glasnogovornik WHO-a.

''U bliskom smo kontaktu s ruskim zdravstvenim vlastima i u tijeku su razgovori o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u okviru WHO-a, međutim taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i učinkovitosti'', izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević na brifingu UN-a u Ženevi, referirajući se na klinička ispitivanja.