Cvjetna vrsta bez koje ne možemo zamisliti vrtove i dvorišta je kadifica (Tagetes). Osim što je dekorativna, ima puno korisnih osobina, odbija razne štetnike i poboljšava kvalitetu tla.

Dugačak je popis štetnih organizama koji izbjegavaju mjesta gdje ona raste. Odlična je u zaštiti od krumpirove zlatice, nematoda, kupusovog bijelca, lukove i mrkvine muhe, zemljišnih nematoda. Njeni grmovi potiskuju neke jake korove.

Sačuvajte sjeme

Nezahtjevna vrsta će cvjetati do prvog mraza, a jesen je period kada sakupljamo njeno sjeme. Dovoljno je otkinuti osušene cvjetne glavice i ukloniti suhe latice. U cvjetnoj čašici se nalaze mnogobrojne sjemenke koje su tanke, duguljaste, crne.

Sakupljanje obavite po sunčanom i suhom danu. Najbolje se čuva u papirnatim vrećicama ili u malim kartonskim kutijama na tamnom i suhom mjestu.

Što s osušenim biljkama kadifice?

Tijekom vegetacije se formiraju veliki grmovi vegetativne mase. Kada se ciklus završi ostaje nam problem što napraviti s osušenim biljkama. Jedno od rješenja je da ih bacimo na kompostnu hrpu. Izuzetno velike grmove je potrebno usitniti. Na hrpi se prekriva slojem zelene ili smeđe organske tvari ovisno u kakvom se stanju nalazi, jesu li grmovi još uvijek zeleni ili su se osušili. Dodajemo i malo prošlogodišnjeg komposta kako bi ubrzali procese razgradnje.

Grmovi se mogu iščupati ili odrezati na površini zemlje, što je bolja opcija. Kada korijen kadifice ostane on će još dugo ispuštati korisne tvari, poboljšava sastav i strukturu tla, sprečava ispiranje biljnih hraniva, povećava propusnost vlage i zraka.

Ostaci grmova se mogu zaorati, koristiti za malčiranje gredica ili ukopati u zemlju. Jagodama će blizina kadifica goditi. Kada ih zakopamo u zemlju štite piliće od napada nematoda i drugih štetnika.