Dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Izraelu i u subotu sudjeluju u gašenju velikih šumskih požara koji ugrožavaju naseljena mjesta, a unatoč otežanim uvjetima pri zahvaćanju vode na otvorenom Sredozemnom moru ostaju gasiti do sumraka. 

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković kaže kako su od jutros krenuli u nove akcije jer žele iskoristiti svaki trenutak dana u gašenju brojnih požara. "Svugdje osjećamo toplinu i zahvalnost izraelskog naroda za pomoć koju pružamo. Posebno su zahvalni kad vide da su naše posade neumorne i ostaju djelovati sve do sumraka", naglasio je pukovnik Turković.

O značenju pomoći koju hrvatske zračne snage pružaju izraelskom narodu govori i činjenica kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu već prvoga dana posjetio i pozdravio letačke posade, izrazivši zahvalnost za brzu i učinkovitu reakciju i izniman trud.

Prvog dana djelovanja na požarištima hrvatske su posade u zraku provele 13 sati gaseći požare na dvije lokacije, na području  Haife i Mount of Jerusalema izbacivši pritom oko 150 tona vode. Unatoč otežanim uvjetima uzimanja vode na otvorenom Sredozemnom moru, kao i jakim vjetrovima, posade ulažu maksimalne napore kako bi požarišta čim prije stavili pod nadzor i zaustavili njihovo daljnje širenje, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva kanadera u Izrael donijela je Vlada RH 23. studenoga na prijedlog dopredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć, prenosi Prvi.tv