Rusija bi mogla postati glavni poligon za testiranje ultrabrze tehnologije Hyperloop jedan - radi se o transportu putnika i tereta u posebnim kapsulama, u cijevima s niskim pritiskom, brzinom do 1.200 kilometara na sat.

Prvi vakuumski vlak, navodi Srna, prvo će biti "lansiran" na Dalekom istoku i u Moskvi.

Ruski Fond za izravne investicije, oformljen na inicijativu Vlade Rusije radi ulaganja u velike infrastrukturne projekte u zemlji, zajedno sa jednim brojem međunarodnih investicijskih kompanija, investirao je u projekt Hyperloop jedan.

Nova tehnologija, stvorena uz pomoć Elona Muska, osnivača Space X i Tesle, u budućnosti obećava super brz transport putnika.
 

Na prvim testiranjima u Nevadi u svibnju 2016. godine kapsula je uspjela dostići brzinu samo do 120 kilometara.

Bez obzira na to, projekt je podržao ruski predsjednik Vladimir Putin, a ministar prometa Mihail Sokolov obećao je da će tehnologiju uvesti za prijevoz robe na Dalekom istoku.

Prema njegovim riječima, kontejneri će od Kine do Europe, preko teritorije Rusije, biti isporučivani za - jedan dan.

U početku, nova tehnologija prijevoza može se koristiti za prijevoz kontejnera, a kasnije i za prijevoz ljudi.

"Ruske željeznice" već su oformile radnu grupu za saradnju s Hyperloop.

Ministarstvo prometa Rusije navodi da će nova tehnologija, koja je još u razvoju, biti relevantna za prijevoz tereta iz Kine u rusku luku Slavjanka na Dalekom istoku.

Prema procjeni, projekt će iznositi 30 do 40 milijardi rubalja (475 do 634 milijuna dolara) i u njega bi se mogli uključiti kineski investitori, uključujući fond Put svile.

Bljesak.info