Nova ograničenja putovanja ove zime nisu isključena, rečeno je na samitu Europskog vijeća u četvrtak dok su čelnici EU-a razgovarali kako se boriti s porastom zaraze i novom varijantom koronavirusa.

Službeni zaključci koje su usvojili čelnici EU-a kažu da su potrebni "nastavak koordiniranih napora" za odgovor na razvoj Covida-19 i da usvojena ograničenja ne bi trebala "nerazmjerno ometati slobodno kretanje" unutar ili u blok.

Otkriće varijante omikron potaknulo je povratak testiranja na Covid-19 za dolaske u Irsku, Grčku i Italiju - čak i za cijepljene  putnike - što se nije svidjelo nekim čelnicima EU-a.

Podjele su bile očite prije početka samita s nekim čelnicima koji su se zalagali protiv daljnjih ograničenja putovanja.

Luksemburški premijer Xavier Bettel rekao je da nova ograničenja putovanja nisu rješenje. Također je rekao da treba uzeti u obzir i mentalno zdravlje javnosti, piše dpa.

- Prioritet bi trebali biti pojačano cijepljenje - rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.

Međutim, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis branio je povratak testiranja kao sredstva za smanjenje infekcija tijekom predstojećih praznika.

Europska unija pokušava zadržati zajednički pristup pandemiji kako se pojavljuju novi razvoji pandemije Covid-19.

Usprkos razlikama u pogledu ograničenja putovanja, čelnici bloka složili su se u svojim službenim zaključcima o važnosti koordiniranog pristupa za razdoblje važenja digitalnog certifikata EU-a Covid-19.