Njemački humanitarci bili su nemalo šokirani kada su nedavno u Bosnu i Hercegovinu dopremili tri kamiona s čak 12,5 tona pomoći. Pošiljka tri humanitarne organizacije sastojala se od računala, tuševa, kreveta, invalidskih kolica, hodalica, odjeće i drugih potrepština za bolesne i siromašne u našoj zemlji, piše Radio Sarajevo.

Aktivisti udruženja iz njemačkog grada Bottropa simboličnog naziva „Akcija –život i učenje u Bosni", već gotovo četiri godine prikupljaju pomoć za ugrožene u našoj zemlji. Posljednji put su to učinili početkom ovog mjeseca, ali su nakon iscrpljujućeg putovanja u Njemačku ponijeli gorko iskustvo iz BiH. Ovaj put akcija je realizirana sa Crvenim križem u okrugu Ahrweiler i udruženjem Castrom-Rauxeler.

Kada su nakon 21 sat vožnje i 1200 kilometara po visokim temperaturama stigli do granice između Hrvatske i BiH, kako su opisali, dočekala ih je gužva sa 27 kamiona u redu ispred njih. Carinske formalnosti su trajale čak pet i pol sati. „U BiH je na snazi zakon koji predviđa da i humanitarna pomoć, osim potrošnog materijala, mora biti carinjena. Za 12,5 tona materijala, među kojima su i pomagala za bolesne, platili smo 550 eura.

Dogovorili smo se da tri organizacije podijele carinske troškove", naveo je Herbert Schroer iz čelništva organizacije iz Bottropa. Svjedoče o 480 osoba s invaliditetom u BiH koje, prema riječima Schroera, žive u uvjetima koji su vladali prije više od pola stoljeća. Štoviše, njemački humanitarci su namjeravali pomoći ugroženim osobama da žive u uvjetima dostojnim čovjeka 21. stoljeća, te da otvore frizerski, pedikerski i kozmetički salon.

Ova oprema, međutim, nije dostavljena već tri godine jer na nju nije plaćena carina od 2000 eura! Imaju informacije da će se u BiH carina plaćati i retroaktivno. Njemački humanitarci se pitaju zašto se carina mora plaćati na pošiljke koje su namijenjene bolesnima i osobe koje nemaju sredstava za život. „Država ne vidi bijedu i one koji su u stanju potrebe u toj zemlji. Osobe s invaliditetom nemaju nikoga ko bi za njih lobirao", kazali su njemački humanitarci.

U međuvremenu su u suradnji s neprofitnom organizacijom Labdoo iz Minhena u BiH isporučili više stotina računala za bh. djecu. Među onima koji su dobili pomoć je i, kao tvrde, Osnovna škola Kamenica u Bihaću. Usprkos, kako tvrde, kamenjima koja ime se u BiH postavljaju na put do ugroženih, humanitarci iz Njemačke poručuju da neće odustati jer osjećaju ogromnu zahvalnost lokalnog satovništva.