U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo medijske diktature koja vlada našom općinom od strane načelnika Ivančevića i njemu odanih sluga. Ukidanjem izravnog prijenosa sjednica Općinskog vijeća putem Radio Rame i stavljanje pod apsolutnu kontrolu javnih medija, načelnik sa svojim suradnicima vješto manipulira s ovo malo žitelja koji su ostali živjeti u našoj općini. Laži, obmane i javni linč osoba koje ne misle kao načelnik Ivnačević svakim danom je sve veći. Posljednje plasiranje takvih laži je istaknuto u jednom tekstu naručenom od općinskih vlasti po pitanju izgradnje i otvaranja staračkog doma na Šćitu. U tom tekstu grubo se napada i ocrnjuje gvardijan, a samim tim i katolička crkva, te se prijeti i sudskim postupcima prema istima.

Međutim činjenice su drugačije, još 2011., kada se donosio akt o osnivanju J.U. dom za stare i nemoćne „Rama“, vijećnici HSP-a BiH, i drugi iz oporbe, su upozoravali da će takva odluka biti štetna po Općinu i podložna manipulacijama i možebitno kriminalnim radnjama, jer Općina kao osnivač  je 2/3 vlasničkih prava „velikodušno poklonila“ Kući mira na Šćitu iako je znala da sama ulaganja u izgradnju staračkog doma sami neće moći financirati u odnosu prema vlasničkoj strukturi. Naravno, načelnik Ivančević sa svojom većinom je progurao takvu odluku iz jednostavnog razloga jer su u upravljačkoj strukturi Kuće mira bili njemu podobni fratri, a k tome još je lažno optuživao oporbu da je protiv izgradnje staračkog doma. Danas taj isti načelnik Ivančević traži da se vlasnička prava koja je on sa svojim suradnicima „poklonio“ Kući mira vrate općini iz jednostavnog razloga što sadašnja uprava Kuće mira nije pod njegovom apsolutnom kontrolom. Stoga je pokrenut besramni linč na gvardijana i fratre koji žele raditi pošteno svoj posao i ne odrađivati prljave stvari za načelnika Ivančevića. Jedna od najvećih laži, koje načelnik plasira preko svojih medija, je ta gdje optužuje gvardijana da koči  otvaranje staračkog doma. Ta laž koju načelnik plasira je jednim dijelom njemu alibi prema velikom broju svojih stranačkih poslušnika kojima je obećao radno mjesto u istom te ujedno da bi se diskreditiralo omiljenog gvardijana kod ramskog puka.

Bahatost i samoljubljivost načelnika Ivančevića je vidljiva i u tome gdje se direktno miješa u rad i organizaciju Katoličke crkve po kojem bi on postavljao na crkvene pozicije fratre (u narodu popularniji naziv daidže) koji njemu odgovaraju.

Da je sprječavanje otvaranja staračkog doma od uprave Kuće mira lažna informacija vidljivo je iz općinskih dokumenata kao što je Izvršenje Proračuna iz 2016. u kojem nije uložena ni marka u starački dom na Šćitu, također i stavka za Kuću mira u kojoj su na početku 2016. bila predviđena značajna novčana sredstva, ali pošto je došlo do imenovanja novog gvardijana, koji nije po volji načelnika Ivančevića, ta ista sredstva su ukinuta tako da crkva na Šćitu nije dobila ni prošle, a ni ove godine nije planirano da dobije bilo kakva sredstva iz Općine, a ostale župe i crkve koje su pod kontrolon načelniku odanih „fratara“ se obilno financiraju.

Također u planu Proračuna za 2017. godinu stavljena je stavka za starački dom, ali pod isti konto izgradnja općine, gdje je za starački dom predviđeno 200.000 maraka, ali u izvršenju proračuna za šest mjeseci nije utrošena ni marka. Iz sredstava koja su dosad uložena u starački dom vidljivo je da bi isti bio još jedan propali projekt u našoj općini da nije izdašno financijski intervenirala hrvatska Vlada s gotovo 1.000.000 maraka pa bi prema tome bilo korektno od općine i načelnika Ivančevića da uključi i Vladu Republike Hrvatske u vlasničku strukturu staračkog doma.

Iako su potrebna znatna financijska sredstva da bi se otvorio starački dom (prema procjenama oko 1.000.000 maraka) sigurni smo da će isti biti otvoren jer ovaj projekt financira prije svega narod Rame iz općinskog Proračuna, a ne neki Ivančevići ili bilo tko drugi.

Naravno ne bi bilo loše i da se pokrene sudski postupak, ne samo oko ovoga slučaja već i drugih u kojima postoje opravdane sumnje da su se vršile malverzacije  i izvlačila financijska sredstva u privatne svrhe, narodno nazvano pranje para, a možda se otkrije i misteriozni odlazak bivšeg direktora staračkog doma, a da se i ispita iznošenje vreća i paketa dokumentacije iz općine „Jozini fratara“.

HSP BiH Rama